Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kraftigt ökad konkurrens hos vindkraftstillverkarna

Publicerad: 13 januari 2012, 04:00

Konkurrensen i vindkraftsnäringen ökar just nu kraftigt. Detta är också en av orsakerna till att vindkraftstillverkaren Vestas tvingas avskeda personal.


SR Ekot berättar att världens största tillverkare av vindkraft, danska Vestas, befinner sig i kris och planerar att avskeda nära 4000 anställda. Det finns flera förklaringar till krisen, men en är att vindkraftsindustrin växer snabbt i världen, inte minst i Sverige, och därmed ökar också konkurrensen.

Vestas har redam sagt upp 2300 anställda, ytterligare 1500 kan komma att få uppsägningsbesked inom kort. Vestas skyller på vikande marknad i USA, där man bland annat dragit in skattelättnader för förnybar energi och där Vestas gjorde förluster under fjolåret.

Men bakom dessa orsaker ligger enligt SR Ekot den ökande konkurrensen på vindkraftmarknaden – inte minst från Kina. Den ökande konkurrense syns också här i Sverige. 2009 fanns det fem stycken vindkraftstillverkare i Sverige. 2011 var antalet 14 och ett av de största kinesiska vindkraftsbolagen är just på väg att etablera sig i landet.

Tufft för tillverkarna alltså, men desto förmånligare marknad för de som investerar i ny vindkraft. För dem har priset på turbiner enligt Ekot sjunkit med 20-25 procent, bland annat på grund av att eurokursen stärkts.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.