Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kraftlös ekonomi stoppar snurrorna

Publicerad: 4 augusti 2009, 12:04

Alla vill ha vindkraft, men det är tvärstopp för nybyggen. Den svaga kronkursen, svårigheter att få krediter och den ekonomiska krisen sätter käppar i vindsnurrorna.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Just nu tävlar politikerna i grenen mest utbyggd vindkraft. I regeringens klimatproposition sätts målet 30 terawattimmar vindkraft till 2020. På landets länsstyrelser finns ärenden om 6 000 vindkraftverk i olika skeden av beredningsprocessen.
Om de byggs är målet uppnått. Och då är ändå inte vindkraftsparker till havs inräknade.

Politikernas hyllningssång till vindkraften borde vara ljuv musik för Staffan Niklasson, vd för O2 Vindkompaniet som har byggt nästan vart fjärde av landets 1 100 vindkraftverk. I stället talar han om 2009 och 2010 som förlorade år och räknar upp tre skäl till att utvecklingen går tvärs emot politikernas vilja:
– Den svenska kronan har rasat så att ett verk blir minst 20 procent dyrare. Samtidigt sjunker intäkterna med det lägre elpriset. Dessutom är bankerna i kris och ger inte krediter till planerade byggen.
Ett svenskt vindkraftverk har intäkter i kronor, men köps med euro så länge det inte finns någon svensk tillverkare.
– Vi blir tvungna att skjuta upp investeringar, konstaterar Staffan Niklasson som har flera hundra färdiga tillstånd som bara väntar.

Förutom finansieringen är utbyggnaden av elnäten en flaskhals. Det är en komplicerad och långdragen process att dra nät till de första verken. Region­näten ägs av de tre stora kraftbolagen och de bygger inget nytt.
– Långsiktigt blir det en stor utbyggnad av vindkraft, men kortsiktigt är det nästan stopp. Men investeringarna borde ju göras i en lågkonjunktur. Då borde staten kunna ställa upp och ta den lilla risk som finns.

Svensk vindkraftförenings ­Örjan Hedblom är orolig över att byggen läggs på is:
– Om politikerna vill nå miljömålen går det inte att vänta några år. När kronan rasar ser vi svagheten med att inte ha någon svensk tillverkare av vindkraftverk.
– Regeringen måste också höja kvotplikten i certifikatssystemet så att det stämmer med de nya målen. Visst blir elen dyrare, det måste den bli på sikt. Då slutar vi slösa el och får det överskott som behövs för elbilarna och för lönsam export, säger Örjan Hedblom.

Vindkraftssatsningar i den mindre skalan i kooperativ form stöter också på problem i form av skatteregler. Kritikerna menar att de innebär en straffbeskattning av dem som köper el från vindkraftskooperativ som de själva är medlemmar i.
Den enskilt allra största satsningen på vindkraft planeras av Statkraft och SCA. I december 2008 lämnade gemensamma bolaget Statkraft SCA Vind AB in en ansökan om tillstånd för sex vindparker med totalt 455 vindkraftverk.
Om ansökningarna går igenom räknar Statskraft SCA med ett investeringsbeslut hösten 2009. Det totala investeringsbeloppet för sex vindparker i Jämtland och Västernorrland beräknas till 16 till 20 miljarder kronor.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.