Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kräftsäsongen öppnar för hård miljöstrid

Publicerad: 24 augusti 2016, 09:06

Kräftsäsongen är här och miljöstriden om kräftorna är i full gång.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Lantbruksuniversitet

Sedan 2015 finns den i Sverige inplanterade signalkräftan med i EUs förordning över invasiva arter. Det innebär bland annat att det är förbjudet att sätta ut kräftan i sjöar och vattendrag. Anledningen är att kräftan bär på kräftpest, en sjukdom som är extremt dödlig för den kräftart som finns naturligt i Sverige, flodkräftan. I dag är flodkräftan utdöd i stora områden och den är listad som akut hotad. Trots detta har de nya EU-reglerna mött stark kritik och många fortsätter att plantera ut kräftan trots förbudet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver SLU-forskaren Lennart Edsman att kritiken mot de nya EU-reglerna bygger på ett missförstånd. Edsman menar att det är dumt och meningslöst att plantera ut signalkräftor eftersom de inte kan överleva och fortplanta sig om vattnet är för kallt, däremot hotar de att sprida kräftpesten till de inhemska flodkräftorna.

Lennart Edsman får svar på tal av riksdagsledamoten och hedersordförande i Sveriges Fiskevattenägareförbund, Carl G Nilsson. I en replik i samma tidning skriver Nilsson att Lennart Edsman riktar en ”oförskämd anklagelse” mot vattenägare runt om i landet. Han menar att Edsman undanhåller det faktum att 95 procent av flodkräftorna slogs ut av kräftpest långt innan signalkräftorna planterades in på 1960- och 1970-talet. Anledningen till att signalkräftorna överhuvudtaget planterade in var att man inte lyckats återinföra de svenska flodkräftorna, trots 50 år av försök.

Då förordande den statliga Fiskeristyrelsen en utredning som skulle avgöra vilka kräftarter i världen som kunde ersätta den svenska flodkräftan. Den amerikanska signalkräftan var lik flodkräftan, den trivdes i samma miljöer och sist men inte minst var den immun mot kräftpest skriver Carl G Nilsson som menar att utplanteringen av signalkräftan bör ses som en framgångssaga, och inte som ett misslyckande.

Så hanterar du signalkräftan

Från den 3 augusti gäller nya EU-regler för hantering av signalkräftan. De nya reglerna innebär att det är förbjudet att sätta ut kräftorna i naturen. Det är också förbjudet att odla signalkräftan men däremot finns inga krav på att utrota de kräftor som redan finns och fisket av dem fortsätter som tidigare. Man får sälja och transportera levande signalkräftor så länge de är i slutet förvar och inte kommer i kontakt med sjöar eller vattendrag.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.