Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krav höjs på radikal fiskereform

Publicerad: 30 juni 2011, 09:37

Den svenska regeringen måste agera på EU-nivå för att säkra en ”fiskereform som räddar fisken och näringen”. Det menar Världsnaturfonden WWF tillsammans med företrädare från Fiskbranschens Riksförbund, dagligvaruhandeln, Restaurangakademien samt Eurocommerce och Eurocoop*.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenEskil ErlandssonHåkan Wirtén

I en debattartikel i dag i Göteborgsposten skriver man:

”Situationen för världens fiskbestånd är alarmerande. I EU är drygt 70 procent av unionens kommersiella fiskbestånd fullt utnyttjade eller överfiskade. Därför söker EU:s fiskefartyg nya fiskevatten utanför EU, bland annat utanför Afrikas kuster. EU har blivit världens största fiskimportör. Överfisket är inte bara förödande för naturen utan också för alla de fiskesamhällen som är beroende av havets resurser för sin försörjning.”

– Att fortsätta som hittills vore en katastrof för alla. Utan fisk kollapsar havens ekosystem. De som lever på att fiska kan inte fiska. Handlaren har ingen hållbar fisk att sälja och kockarna har ingen vild fisk att tillaga, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

EU:s fiskepolitik ska nu reformeras och en ny lagstiftning är tänkt att vara på plats under 2013.
– Ett första förslag kommer nu i juli från kommissionen, säger Jenny Fors, fiskpolicyhandläggare på WWF, till Miljöaktuellt. Därefter väntar långdragna och tuffa förhandlingar.

Uppmaningen som nu förs fram, dels till landsbygdsminister Eskil Erlandsson, dels till miljöminister Andreas Carlgren, är att de båda måste börja sätta press på resten av EU, inte minst Polen som tar över ordförandeklubban från och med den 1 juli. Framför allt följande punkter bör ministrarna verka för:

• Inför långsiktiga förvaltningsplaner för allt fiske senast 2015 som grundas på forskarnas rådgivning.
• Inför effektiv regional förvaltning för ökad delaktighet och ansvar från berörda aktörer
• Inför samordnade regler som förenklar spårbarhet av fisk, skapar stabilitet på marknaden och ökar information till konsumenterna.
• Låt EU:s regelverk omfatta alla europeiska fartyg, var i världen fisket än sker.

____
* EUROCOMMERCE representerar detaljhandel, partihandel och internationella handelssektorer i Europa med handelsförbund i 31 länder.
EURO COOP eller Europeiska gemenskapen av konsumentkooperationerna representerar intressen för EU:s konsumentkooperativ.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.