tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KRAV i botten på rankning av miljömärkning av fisk

Publicerad: 20 januari 2010, 09:31

Den globala miljömärkningen MSC, Marine Stewardship Council, toppar WWF:s nya rankning av miljömärkning av fisk. Svenska KRAV hamnar däremot långt ner.

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Den globala miljömärkningen MSC är bäst i test i rapporten ”Assessment of On-Pack, Wild-Capture Seafood Sustainability Certification Programmes and Seafood Ecolabels” som gjorts av Accenture Development Partnerships på uppdrag av WWF. MSC klarade 95 procent av de ställda kraven i rapporten. Krav som till exempel effektivt arbete för ett friskare hav och ett hållbart fiskebestånd. Totalt var det sju miljömärkningar av fisk som jämfördes. Bedömingskriterierna bygger bland annat på FN-organet FAOs krav och standarder enligt ISEAL, International Social and Environmental Accreditation and Labelling Alliance.

Enligt WWF var MSC:s resultat en positiv överaskning. Andra miljömärkningar av fiske behöver emellertid bli betydligt bättre. Där MSC nådde 95 procent av krav lyckades några andra märkningar inte klara mer än 26-65 procent av kraven. Bland annat fick svenska KRAV ett mycket lågt betyg.
– Vi hoppas att granskningen lyfter fram oklarheter och bidrar till att förbättra märkningen. Då är den till nytta för både producenter och konsumenter, säger WWF:s fiskeexpert Inger Näslund i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev