Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krav på blocköverskridande klimatallians

Publicerad: 4 oktober 2021, 09:32

Finansminister Magdalena Andersson (S) under budgetdebatten i riksdagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

15 tunga namn kräver i dag en blocköverskridande klimatallians som tillsammans skärper klimatmålen, ersätter BNP-måttet, ökar den gröna skatteväxlingen och mycket annat.


Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikKlimatpolitikKlimatlagKlimatpolitiskt ramverk

Sveriges politiker måste samarbeta över blockgränserna för att hantera klimatkrisen. Det budskapet kommer i dag från 15 debattörer på DN:s debattsida. Bland undertecknarna finns namnkunniga personer som Gudrun Schyman, Anders Wijkman och Kristina Persson samt ett antal välkända hållbarhetsprofiler som Parul Sharma och Sasja Beslik. 

”Klimatkrisen innebär på många sätt en existentiell utmaning. Därför är det hög tid att skapa en allians över åsiktsgränser, trosbekännelser och språkbarriärer. Klimat­frågan får inte reduceras till en höger- eller vänster­fråga. Det är akut bråttom och våra krav och åtgärder måste vara skarpa och långtgående; det som hittills åstadkommits av regeringar världen över är klart otillräckligt”, skriver de.

Förutom en klimatallians över blockgränserna lämnar de 15 debattörerna också 15 förslag på åtgärder. Här föreslås bland annat skärpta klimatmål, en mer långsiktig ekonomisk politik, en påskyndad elektrifiering, en modifiering av skogsbruket för att skapa effektivare kolsänkor, en ersättning av BNP-måttet och mer grön skatteväxling. 

”​​Våra svenska offentliga förvaltningar, på nationell och lokal nivå måste riggas till ett mer långsiktigt, strategiskt agerande, med kompetens för ren katastrofhantering. Beslutsprocesser måste kortas, formella hinder för historiskt stora investeringar undanröjas och det finanspolitiska ramverket ändras. I Statsrådsberedningen bör en styrgrupp inrättas som under statsministerns ledning organiserar regeringens insatser.”

Läs debattartikeln i Dagens Nyheter 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.