Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Krav på fredagsmys utan högfluorerade ämnen

Publicerad: 20 april 2017, 04:00

Påsarna du poppar dina micropopcorn i innehåller högfluorerade ämnen, så kallad PFAS. Nu kräver Svenskt Vatten att handeln slutar sälja micro-popcorn med misstänkt cancerframkallande ämnen.


I december förra året meddelade EU att vissa högfluorerade ämnen förbjuds. Förbudet träder dock i kraft först om tre år. Nu kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att högflurerade ämnen i micropopcorn-påsar och andra konsumentprodukter stoppas redan nu.

”Danska micropopcorn-påsar innehåller inte längre PFAS och det visar att problemet går att lösa. Det finns alternativ som inte är farliga för miljö och människor”, skriver organisationen i en kommentar.

Svenskt Vatten berättar att organisationen under året kontaktat de fem dagligvarukedjorna Axfood, Coop, ICA, Bergendahl och Lidl för att ta reda på om de fortfarande säljer micropcorn i påsar som innehåller PFAS. Enligt Svenskt  Vatten stod det då klart att ICA, Bergendahl och Lidl fortfarande har micropopcorn-påsar med PFAS i sina butiker. Alla tre uppger dock att de arbetar för att bli av med ämnena.
– Det är bra att handeln jobbar med problemet. Men det går alldeles för långsamt. År 2017 ska man kunna köpa popcorn till fredagsmyset utan att behöva vara rädd att få i sig giftiga ämnen. Både Axfood, Coop och en stor del av dansk dagligvaruhandel har lyckats lösa problemet, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Högfluorerade ämnen, PFAS, används för att stöta bort fett och smuts, men de bryts inte ned i naturen. Det finns också misstankar om att vissa högfluorerade ämnen är reproduktionsstörande och cancerframkallande.

En ny rapport från Svenskt Vatten visar att framsteg, görs men att PFAS fortfarande finns en lång rad konsumentprodukter. Förutom i micropopcorn-påsar återfinns PFAS enligt Svenskt Vatten i bakplåtspapper, bordsdukar, spolglands till diskmaskinen, tandtråd och i friluftskläder.

Läs Svenskt Vattens rapport
http://www.aktuellhallbarhet.se/wp-content/uploads/2017/04/170419pfas.pdf

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.