söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krav på större öppenhet i företagen

Publicerad: 24 mars 2003, 15:46

Amerikanska skandaler ökar kraven på öppenhet och internkkontroll hos svenska företagsledningar. Företag som inte följer marknadens krav riskerar att hamna i b-laget, enligt Ernst & Young.


Kraven på svenska börsbolag att ha större öppenhet, bättre riskhantering och mer internkontroll växer. Det är slutsatsen som revisions- och konsultföretaget Ernst & Young drar efter att ha intervjuat företrädare för 21 av de största börsbolagen i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

Efter skandalerna kring Enron och Worldcom och andra företag på Wall Street ställer USA:s finansinspection, SEC, hårdare krav på börsbolagens chefer och företagens ekonomiska rapportering. Enligt Ernst & Young tar svenska företag intryck av detta,
Bland kraven i Sarbanes-Oxley-lagen, som antogs av den amerikanska kongressen i somras, finns att noterade bolag i USA ska ha en revisionskommité, oberoende revisorer och oberoende rådgivare, men även att all intern kontroll i bolagen ska dokumenteras.

Den vd eller finanschef som medvetet bryter mot dessa regler kan dömas till upp till 20 års fängelse och fem miljoner dollar i skadestånd.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev