Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kravet till Cecilia Malmström: Stoppa strafftullarna på kinesisk solkraft

Publicerad: 19 oktober 2016, 15:31

EU:s strafftullar var avsedda att skydda den inhemska marknaden. Men nu säger de europeiska företagen ifrån och kräver att EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) omedelbart tar bort tullarna.


Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöFörnybar EnergiKlimatpolitikSolcellerSolenergiSolpaneler

EU införde 2013 strafftullar för kinesiska solpaneler för att skydda den inhemska marknaden. Men nu säger de europeiska företagen ifrån och 403 bolag kräver i ett brev till EU:s handelskommissionär att tullarna avskaffas. Enligt företagen har tullarna mot kinesisk solkraft allvarliga konsekvenser – både för de företag som tillverkar och säljer solcellsteknik och för de företag som vill köpa och använda solenergi.

I brevet till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) skriver företagen att avskaffandet av tullarna kommer att stimulera tillväxten i den Europeiska tillverkningssektorn. Bland de företag som skrivit under brevet finns såväl stora företag som Fortum och PwC och mindre svenska solcellsaktörer som Eneo Solutions, Solar Sweden och Merasol. Företagen kräver att tullarna avskaffas omedelbart. ”Åtgärderna har haft oförutsedda konsekvenser för Europas företag. Bland annat har ökade kostnader på solceller lett till minskade arbetstillfällen om minskade affärer i solenergimarknaden” skriver företagen som menar att solenergimarknaden mycket väl kan växa på ett hållbart sätt utan behov av stödmekanismer.

Läs brevet till Cecilia Malmström

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.