Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kreativa samarbeten ger Växjö en av landets grönaste datorhallar

Publicerad: 9 maj 2012, 10:24

Tack vare ett unikt samarbete mellan kommun, landsting och näringsliv så kommer Växjö snart att kunna skylta med en av landets grönaste datorhallar. Vi har pratat med Maths Waxin, vd på Coromatic – bolaget som står för själva bygget.


Ämnen i artikeln:

FjärrvärmeCleantechGrön ItMiljöteknikGreentech

För några år sedan visade mätningar att världens datorhallar stod för lika mycket koldioxidutsläpp som hela flygindustrin. Även EU identifierade datorhallarna som stora energislukare, och tog därför fram en speciell ”code of conduct”.

– Men det har hänt en hel del de senaste åren. Om man jämför de datorhallar som byggdes för fem-tio år sedan med de vi levererar idag så halverar vi energikostnaderna enbart på kylsidan, berättar Maths Waxin, vd på Coromatic AB.

I ett nytt projekt tar företaget det hela dessutom ett steg längre. I dagarna har man tecknat ett avtal om att bygga en ny klimatsmart datorhall åt Wexnet, det vill säga Växjö Energis stadsnätsverksamhet. Tack vare ett unikt samarbete mellan kommun, landsting och näringsliv så kommer man att kunna bygga en datorhall utöver det vanliga.

För kylning av datacentret kommer man att dra nytta av returvatten, som använts för att kyla ned bland annat sjukhus, från Växjö Energis fjärrkyleanläggning. Överskottsvärmen kommer, tillsammans med energi från solcellspaneler, att bidra till att hålla fotbollsplaner snöfria under vinterhalvåret.

– Vi jobbar med ett modernt kylsystem som gör att vi, tack vare klimatet, kan utnyttja frikylan nio månader om året. Resten av tiden har vi partiell frikyla, beroende på temperaturen. Så det är väldigt lite tid som det behövs kompressorer. Dessutom har vi de mest energieffektiva UPS:erna som finns på marknaden.

Coromatic kommer att bygga hallen åt Wexnet, som är ett av de större kommunalägda stadsnäten i Sverige. Wexnet kommer i sin tur att hyra ut utrymme i datorhallen till Växjö Kommun, Kronobergs Läns landsting och företaget Visma.

– Istället för att investera i egna datorhallar så har de valt att satsa på en gemensam i Wexnets regi. Skalfördelarna och de sänkta kostnaderna gör det möjligt att bygga en så energieffektiv hall som möjligt, säger Maths Waxin.

Han menar att projektet är ett utmärkt exempel på hur kreativa lösningar och samarbetsformer kan bidra till en hållbar utveckling.

– De innovativa lösningarna ger en ovanligt hög energieffektivitet, men jag vill också peka på det unika samarbetet och samfinansieringen, som inkluderar en mängd aktörer från både privat och offentlig sektor. Och det är en lösning som alla vinner på. Hyresgästerna får sina tekniska behov tillgodosedda till en lägre kostnad, samtidigt som miljöpåverkan minskas.

Bygget av den nya datorhallen har redan inletts, och om allt går enligt planerna kommer den att stå klar i augusti.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.