fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krigarprinsessa går till attack mot Shell

Publicerad: 24 februari 2012, 08:49

De nya provborrningarna i Arktis möter hårt motstånd.

Ämnen i artikeln:

ArktisShell

Greenpeace-aktivister har stoppat ett av Shells oljeborrningsfartyg, Noble discoverer. Fartyget skulle lämna en Nya Zeeländsk hamn för att stäva mot Arktis för borrning av fem provbrunnar i sommar. Bland aktivisterna finns Lucy Lawless, mer känd som Xena – krigarprinsessan:
‒ Jag blockerar Shells oljeborrningsskepp eftersom jag är övetygad om att förnybar energi är framtiden. Vi behöver inte suga upp varenda liten droppe olja som finns i världen. Istället behöver vi bli smartare och börja omställningen till en ren, grön och förnybar framtid. Just därför behöver vi hålla Shell borta från Arktis, säger Lucy Lawless.

Shell är det första av de större oljebolagen som planerar en storskalig satsning på oljeborrning i Arktis. De menar att där finns stora outnyttjade oljeresurser som kommer att spela en allt viktigare roll i "framtidens energiutmaning". Greenpeace fruktar att det här kommer att bli startsignalen för oljeutvinning i känsliga arktiska områden. Shell tycks hålla med om att en oljerush kan vara i antågande:
‒ Precis som att landa på månen så skadar det inte att vara först, säger Pete Slaiby, VD för Shell Alaska.

Idag genomför Greenpeace en kampanj mot Shell i Sverige. Vid mackar i bland annat Stockholm och Göteborg kommer aktivister att informera kunderna om Shells planer.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev