Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kriminalvården fick interner att medverka till miljöbrott

Publicerad: 4 juli 2011, 12:54

Miljöaktuellt avslöjar att Svartsjö-anstalten misstänks ha uppmanat interner att elda spillolja på åkermark.


Det var den 19 januari 2011 som interner på Svartsö-anstalten på Ekerö använde 100 liter spillolja från anstaltens ekologiska jordbruk för att sätta eld på en rishög.

Händelsen
anmäldes av anstaltsledningen till Ekerö kommuns miljö- och hälskoskyddskontor, som efter att ha undersökt och besiktigat platsen lämnade in en polisanmälan.

I kommunens besiktningsprotokoll skriver man att man av ”misstag använt ca 100 liter spillolja vid antändning av ris som uppkommit vid rensning av åkerdiken och skogskanter”, och konstaterar att ”miljöfarligt avfall inte får brännas eller på annat sätt omhändertas på fastigheten utan ska borttransporteras av godkänd transportör”.

Anders Forshagen
, kriminalvårdschef på Svartsjö-anstalten bekräfter händelsen:
- Ja, det stämmer att det har eldats spillolja för att tända på en rishög, och det är ju naturligtvis inte bra. Vi anmälde det till kommunen. Men jag visste inte att det har gått vidare till att bli polisanmält. Det får jag kolla upp.

På polisen är man än så länge företegen.
- Förundersökningen är i sitt inledningsskede och jag vill inte säga för mycket nu om hur , säger Benny Beutelrock, miljöbrottsutredare på länskriminalpolisen i Stockholm.

Vem är misstänkt för brott, anstaltsen eller en enskild anställd?

– Det kan jag inte svara på nu. Om det har begåtts ett brott och vem som ska misstänkas får åklagaren ta ställning till när förundersökningen är klar.

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.