Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Krisen får skyskrapor på fall

Publicerad: 30 Mars 2009, 08:09

Den dalande världsekonomin medför att ett stort antal planerade, och i många fall även påbörjade, skyskrapebyggen läggs på is, något som påverkar stadsbilden i bland annat Chicago, Moskva, Dubai och Santiago.


Den ekonomiska krisen har fått byggherrar världen över att ändra sina planer. Följden blir att ett stort antal planerade, och i många fall även påbörjade, skrytbyggen på höjden läggs på is.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har 142 planerade skyskrapeprojekt över hela världen avstannat, vilket innebär 11 procent av de sammanlagt cirka 1300 byggen som för närvarande är under planering eller uppförande.

Ett av de mest spektakulära projekt som påverkas är bostadshuset Chicago Spire i centrala Chicago. Bakom skyskrapan står Santiago Calatrava, samme arkitekt som ritat Turning Torso i Malmö. Under det sista kvartalet förra året minskade försäljningen av bostadsrätter i centrala Chicago drastiskt, vilket gjort att flera byggprojekt i den amerikanska staden stannat av.

Redan i slutet av förra året stod det klart att Moskvas superskrapa Russia Tower, tänkt att bli 600 meter hög, skulle skjutas på framtiden. Byggnaden har redan varit under uppförande i ett och ett halvt år och var tänkt att stå klar 2012.

Även Sydamerikas byggnadsmarknad har påverkats av krisen. Torre Gran Costanera i Chiles huvudstad Santiago var med sina 72 våningar tänkt att bli den högsta byggnaden i Sydamerika, men nu har man tagit en paus i byggnationen, med endast 22 färdigställda våningar.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.