Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krisexperter vill instifta ny klimatmyndighet

Publicerad: 1 september 2014, 07:55

Sommarens skogsbrand och översvämningarna i Västsverige visar på nödvändigheten av en ny klimatmyndighet som kan arbeta förebyggande och ansvara för samordning av hjälpinsatser vid extrema väderhändelser. Det skriver två krisexperter i en debattartikel.


Sommarens skogsbrand och översvämningarna i Västsverige har ställt hela samhällets krishanteringsförmåga på prov. Insatserna från offentliga, privata och ideella aktörer har varit omfattande, från lokal till nationell nivå. I takt med att klimatet blir allt mer extremt kommer den här typen av dramatiska naturkatastrofer också att bli allt vanligare och därför krävs en ny klimatmyndighet som arbetar förebyggande och samordnar olika hjälpinsatser. Det skriver Per Ahlström, kommunal säkerhetssamordnare, och Klas Lindstöm, krisexpert på 4C Strategies, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Artikelförfattarna menar att klimatanpassningsarbetet i dag sker på ett splittrat sätt och att det saknas en aktör med ett övergripande samordningsansvar för frågorna. Trots att Länsstyrelserna samordnar arbetet regionalt har de små möjligheter att klara av klimatanpassningen eftersom det saknas resurser. Enligt dagens system måste kommunerna både finansiera och genomföra merparten av de åtgärder som krävs men många kommuner saknar en strategi för klimatanpassning.

Istället för att lägga ansvaret på kommunerna bör klimatförändringarna behandlas inom ramen för ett strukturerat riskhanteringsarbete menar artikelförfattarna. Det skulle ge en bättre möjlighet att väga klimatrelaterade risker mot varandra, något som är nödvändigt för att förutse alla konsekvenser av riskbehandlande åtgärder.

På lokal nivå krävs att alla kommuner analyserar sina egna sårbarheter för klimatförändringarna. I dag finns kunskapsunderlag som gör det möjligt att göra en första sårbarhetsanalys, något som flera kommuner svenska kommuner har gjort. Nästa steg är att göra en plan för vilka åtgärder som bör vidtas för att mildra effekterna av klimatförändringarna men för att detta ska bli möjligt krävs ett kraftigt ökat kunskapsstöd till kommunerna. Istället för att varje kommun ska ha den expertkunskap som krävs för att klara detta bör man se till att sprida best practice. Det krävs också ökat samarbete med näringslivet, från försäkringsbolag till privata utförare av äldreomsorg, vars brukare är särskilt sårbara vid värmeböljor. Det krävs också att de fördelar klimatförändringarna faktiskt för med sig tas till vara avslutar artikelförfattarna.

Relaterat:
Försäkringsbranschen ryter till om klimatanpassning.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.