Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Krismedvetenheten behöver höjas markant i Sverige”

Publicerad: 15 oktober 2018, 12:53

Pär Holmgren, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar, menar att det finns en risk för att självförstärkande återkopplingar i klimatsystemet triggas även vid kortare värmeböljor.

Foto: Länsförsäkringar

En ny vetenskaplig studie visar att det redan under de kommande fem åren finns en risk att den globala medeltemperaturen tillfälligt överstiger 1,5 grader. Pär Holmgren, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar, menar att även kortare värmeböljor ökar risken för att självförstärkande klimateffekter triggas och menar att samhällets krismedvetenhet behöver öka.


Den globala uppvärmningen riskerar att överstiga 1,5 grader under ett enskilt år redan inom de kommande fem åren. Det beror på naturliga variationer som riskerar att förstärka den mänskligt pådrivna klimatförändringen, och sannolikheten för att det sker är 10 procent. Det är slutsatsen i en ny vetenskaplig studie som publicerats i Geophysical Research Letters.

Studien visar även att det finns en 38 procentig sannolikhet att den globala medeltemperaturen ligger över 1,5 grader under en enskild månad under perioden 2017-2021.

Pär Holmgren, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar, är inte särskilt förvånad över rapportens slutsatser. Han konstaterar samtidigt att kortare värmeböljor markant ökar risken för större förändringar i storskaliga vädermönster.
– Det var något jag själv blev förvånad över i somras. Det är en sak att rent statistiskt säga att den här typen av värmeböljor blir vanligare i ett varmare klimat. Men det var rätt många klimatforskare som också sa att det var en konsekvens av en försvagad jetström och golfström vilket i nästa steg leder till ökad risk för fastlåsta väderlägen, säger Pär Holmgren.

Finns det en risk för att självförstärkande effekter triggas på grund av kortare värmeböljor?
– Ja verkligen. Det är väl kanske det som är mest skrämmande med klimatförändringen. Från 0-1 grad kan vi tänka oss att de flesta processerna är rätt linjära och hyfsat förutsägbara, typ att det blir varmare. Men sen när vi närmar oss 1,5 graders uppvärmning ökar risken för självförstärkande återkopplingar och icke-linjära effekter, som kan innebära att någonting händer som vi kanske inte alls tänkte på, säger Pär Holmgren och konstaterar att det bara är en tidsfråga innan riktigt stora förändringar börjar hända.

Studien i Geophysical Research Letters kommer bara ett par dagar efter IPCC:s specialrapport om möjligheten att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. IPCC-rapporten har i vanlig ordning fått kritik från vissa håll för att den anses undervärdera risker för mer extrema klimatscenarier.
– Man ska ha klart för sig att IPCC alltid är restriktiva i sina slutsatser eftersom det är en konsensusbeskrivning av väldigt många forskares slutsatser. Det är nästan alltid en minsta gemensam nämnare som beskrivs. Fördelen med det är att det bygger en trovärdighet då överdrifter uteblir, men nackdelen är att forskare som drar lite längre slutsatser inte kommer med.

Pär Holmgren menar att det stora problemet är att klimatsystemet närmar sig en nivå av uppvärmning där forskarna faktiskt inte vet exakt vilka effekter som triggas igång vid 1,5 grader Celsius uppvärmning. Något som borde mana till en större oro bland allmänheten, vilket i sin tur borde leda till större beteendeförändringar och ett ökat politiskt tryck.
– Vi måste höja krismedevetenheten och krisberedskapen i Sverige och alla andra länder markant. Vi behöver förstå att det är den största krisen och katastrofen som mänskligheten någonsin har stått inför.
– Sen exakt hur den kommer yttra sig; om det är hotad matförsörjning och svält, pandemier och säkerhetspolitiska konsekvenser vet man inte. Men vi kan lugnt utgå från att det kommer hända ett antal stora, drastiska och omvälvande saker under de kommande årtiondena, säger Pär Holmgren.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.