tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kristersson: ”Tillståndsprocesserna tar för lång tid”

Publicerad: 12 juni 2023, 09:29

Statsminister Ulf Kristersson (M) deltog under måndagen vid en pressträff som handlade om tillståndsprocesser i miljöfrågor.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen tillsätter en utredning för att se över hur tillståndsprocesser på klimatområdet ska kunna förkortas och förenklas.

Ämnen i artikeln:

PolitikKlimatförändringarCsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


På en pressträff under måndagen meddelade regeringen att man ska låta en utredare se över och lämna förslag på hur tillståndsprövningen enligt miljöbalken kan förenklas och förkortas. Detta genom att göra prövningen mer flexibel, effektiv och förutsebar. Det hela gäller den sortens investeringar som har med långsiktig klimatnytta att göra.

– Tillståndsprocesserna tar för lång tid. De är också för oförutsägbara, förklarar statsminister Ulf Kristersson (M) på pressträffen.

Utredningen ska redovisas i december 2024, och enligt regeringen är målet att förändringar ska kunna träda i kraft under mandatperioden.

En aktör som snabbt var ute och välkomnade utredningen var Ikem – Innovations- och kemiindustrierna:

”Nu förväntar vi oss genomgripande förändringar av miljöbalken som på riktigt möjliggör industrins omställning och nödvändiga investeringar”, säger Rebecca Wennerberg, miljöjurist på Ikem, i en kommentar.

Elin Söderberg, riksdagsledamot för Miljöpartiet, är dock mer kritisk och skriver i en kommentar på Twitter:

”Det finns alltså en helt färsk utredning med åtgärder för snabbare och effektivare tillståndsprocesser. Men Tidöpartierna håller pressträff för att tillsätta en NY utredning. Näringslivet och klimatet får vänta...”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev