Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kristerssons kärnkraftsvisioner sågas – av de egna väljarna

Publicerad: 3 juli 2019, 03:14

Foto: Foto Barsebäck: Bengt Oberger/ Wikimedia Commons

I Almedalen hävdar Moderaternas partiledare att ny kärnkraft är viktigt för att lösa klimatkrisen. Få Moderata väljare är dock intresserade av en statlig finansiering av en ny kärnkraftsutbyggnad, visar Sifo-undersökning.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På måndagens Almedalstal talade sig Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varm för kärnkraft som en viktig lösning för elektrifiering och avskaffning av fossila bränslen. En ny undersökning visar dock att Kristerssons kärnkraftsvisioner inte har stöd hos de egna väljarna. I undersökningen uppger bland annat 72 procent av de moderata väljarna att målet om 100 procent förnybar energiproduktion år 2040 ska behållas.

Undersökningen, som är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av organisationen 100% Förnybart, visar också att bara 18 procent av de moderata väljarna vill att staten ska gynna kärnkraft. 31 procent av moderaterna är däremot positiva till att staten gynnar vindkraft.
– Jag delar Ulf Kristerssons uppfattning om att elektrifiering är en nyckel. Men jag delar inte uppfattningen att vi behöver ny kärnkraft. En utbyggnad av kärnkraften skulle vara mer än dubbelt så dyr som en fortsatt utbyggnad av vindkraften som i dag byggs ut på en fungerande marknad utan subventioner. Även Energimyndigheten konstaterar att det är fullt möjligt med ett väl fungerande 100% förnybart elsystem på marknadsmässiga grunder. Vem menar Ulf Kristersson ska betala kärnkraftsutbyggnaden? Hushållen? Industrin? Jag förstår inte logiken. Särskilt inte då den kommer från Moderaterna som vanligtvis brukar värna om marknadskrafterna, säger Linda Burenius, ordförande för 100% Förnybart.

Under sitt Almedalstal pratade Ulf Kristersson också om fjärde generationens kärnkraft som en framtida lösning.
– Fjärde generationens kärnkraft har det pratats om sedan 1960-talet. Konstigt nog är fjärde generationens kärnkraft något som alltid sägs ligga 20 år framåt i tiden. Hela debatten är ologisk, särskilt när Ulf Kristersson inte ens har stöd hos de egna väljarna.

Enligt undersökningen är det inte bara Moderaternas väljare som är negativa till ny kärnkraft. Enligt undersökningen vill 75 procent av svenskarna behålla målet om 100 procent förnybar elproduktion år 2040. 45 procent vill behålla målet som det utformat och samtidigt tillåta ny kärnkraft medan 30 procent helt vill förbjuda ny kärnkraft. Bara 8 procent av svenskarna vill avskaffa målet om 100 procent förnybar elproduktion.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev