Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kritik mot initiativ som ska hyllas på klimatmötet

Publicerad: 22 september 2014, 10:35

En ny rapport kritiserar flera av de projekt som ska lyftas som goda förebilder under klimattoppmötet i New York, bland annat ett frivilligt certifieringssystem för gröna obligationer.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 19 september.

En halv biljon dollar. Det är notan för väderrelaterade katastrofer sedan klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Siffran kommer från välgörenhetsorganisationen Oxfams färska rapport The summit that snoozed? som släpps lägligt inför FN:s klimatmöte i New York på tisdag.

112 000 människor har satt livet till i katastroferna och över 650 miljoner människor har drabbats av förstörda skördar, förlorade inkomster och stigande matpriser, enligt rapporten.

– Världens ledare verkar inte förstå allvaret i situationen. Klimatförändringarna pågår nu – de skövlar liv och orsakar hunger. Kostnaderna fortsätter att öka och uteblivna åtgärder kommer att förvärra situationen ytterligare, säger Winnie Byanyima, verkställande direktör på Oxfam International, i ett pressmeddelande.

Kritiken rör både bristen på ambition i klimatåtaganden och att så få länder lagt de utlovade pengarna till klimatanpassning i de mest utsatta länderna på bordet.

Rapporten har även utvärderat de projekt som ska presenteras under den del av konferensen där generalsekreterare Ban Ki-moon har bjudit in offentlig-privata partnerskap. Och kritiken är hård.

Ett exempel är Global Alliance for climate-smart agriculture som får rött ljus. Kritiken mot paraplyorganisationen har varit att det saknas både tydliga definitioner av klimatsmart jordbruk och sätt att följa upp hur det går. Brist på medlemskapskritierier gör också att företag kan använda alliansen för att gröntvätta sitt varumärke. Ett annat initiativ som märks med rött ljus är Green Bond Principles, ett frivilligt standardiseringssystem för gröna obligationer. Bland annat saknas tydliga krav som säkrar att pengar verkligen går till miljöbättre projekt men också skarpa och transparenta rapporteringskrav från medlemmar.

Läs rapporten här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.