Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kritik mot mansdominans i diskussion om jämställdhet i Davos

Publicerad: 25 Januari 2016, 07:26

Under World Economic Forum diskuterades jämställdheten i världen ur ett ekonomiskt perspektiv. Men frågan är om ett forum bestående av 83 procent män, huvudsakligen från Nordamerika och Europa, är den bästa platsen att diskutera jämställdhet.


Ämnen i artikeln:

World Economic Forum

Många av världens kvinnor riskerar att missa den tekniska revolutionen. Det menar FN som uppskattar att 200 miljoner fler män än kvinnor i världen har tillgång till internet. Skillnaderna, som är störst i utvecklingsländer, innebär att kvinnor kan få svårare att hitta kvalificerade arbeten och fastnar i fattigdom. Anledningen är främst de sociala orättvisor som kvinnor möter i många samhällen där kvinnorollen traditionellt är kopplad till det som rör hem och jordbruk.

I förra veckan samlades ledarna för det globala näringslivet i Davos för World Economic Forum, där en av huvudfrågorna för året var jämställdhet. I en debattartikel i The Guardian ifrågasätter professor Henrietta Moore, chef för UCL Institute for Global Prosperity, hur ett ekonomiskt forum bestående av 83 procent män, varav 65 procent från Nordamerika eller Västeuropa, på ett effektivt sätt kan diskutera frågor som rör jämlikhet och jämställdhet i tredje världen.

Ett första steg kan vara att bjuda in röster från utvecklingsländerna, och då framförallt kvinnor, för att diskutera de problem som främst rör dem menar Henrietta Moore.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

World Economic Forum

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.