Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kritik mot New Climate Economy-rapporten

Publicerad: 19 september 2014, 10:21

I veckan kom rapporten The New Climate Economy som visar att klimatinvesteringar ökar tillväxten. Nu riktar WWF kritik mot rapporten för att den uppmuntrar investeringar i okonventionell olja och gas.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 18 september.

WWF riktar nu kritik mot rapporten ”The New Climate Economy” som släpptes i veckan. Stefan Henningsson, som arbetar med globala klimat- och energifrågor på WWF international, säger att det på många sätt är en bra rapport men att den har brister inom flera områden.
– Rapporten borde visa tydligare att även olja och gas är problematiskt. Nu tar man i tu med kolet, och det är bra, men samtidigt uppmuntrar man investeringar i okonventionell olja och gas, exempelvis skiffergas, säger Stefan Henningsson som menar att metoder som skiffergasutvinning på många sätt är värre än konventionell gas- och oljeutvinning.

– Skiffergasen har ju väldigt stora konsekvenser för bland annat vattenanvändning, det finns enorma risker med detta. Sedan är det dessutom så att om du har mer än tre procents läckage från skiffergasutvinning så är det sämre än kol eftersom man utvinner metangas.

Stefan Henningsson medger att han framför allt läst sammanfattningen av rapporten och att det kan finnas resonemang i rapporten som han inte uppmärksammat. Men han menar att det är sammanfattningen som de flesta kommer att läsa och där har man missat viktiga punkter.

– I rapporten föreslås att man ska ha ett pris på koldioxid och det tycker vi är viktigt men vi tycker att det finns andra instrument som är ännu viktigare, som byggstandarder. Bygg- och fastighetsbranschen är ett område där vi slösar bort både fossil och annan energi.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.