Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kritik mot Världsbankens investeringar i gasutvinning i fattiga länder

Publicerad: 14 oktober 2020, 09:34

Fossilgasprojekt i Moçambique.

Foto: Sasol/ Wikimedia Commons

Världsbankens investeringar i fossilgas låser fast fattiga länder i fossilberoende, hävdar Svenska Naturskyddsföreningen.


Världsbankens riktade investeringar till länder som Nigeria, Moçambique och Myanmar leder till att länderna blir låsta i ett fossilberoende och försvårar ländernas möjligheter att leva upp till Parisavtalet. Det hävdar Svenska Naturskyddsföreningen i en ny rapport. I rapporten riktas särskild kritik mot Världsbanksgruppens fokus på att utveckla utvinning av fossilgas i de tre länderna. 

”Vi uppmanar Världsbanksgruppen att sluta ge stöd till fossilt bränsle och istället skala upp finansieringen till förnybara småskaliga energilösningar. Det är det snabbaste och billigaste sättet att öka tillgången till energi för människor som i dag lever i fattigdom”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i en kommentar.

I rapporten konstateras att de tre undersökta länderna har betydande, outvecklade sol- och vindresurser. Rapportförfattarna menar vidare att teknik för förnybar energi redan i dag är tillgänglig och konkurrenskraftig med fossila bränslen. 

Ett exempel som rapporten tar upp visar att Världsbanksgruppen ger 16 gånger mer finansiering till fossila bränslen än till förnybar energi i Moçambique.

Läs rapporten 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.