Klimat
Kritiken mot Kristersson: ”I stil med att jorden skulle vara platt”
Publicerad: 19 oktober 2022, 11:52
Ulf Kristersson kritiseras av Mikael Karlsson för vilseledande påståenden i regeringsförklaringen, kring bland annat fossilfrihet.
Foto: TT
Flera energipåståenden i Ulf Kristerssons regeringsförklaring kritiseras nu för att inte vara korrekta. Samtidigt säger Vattenfall till Aktuell Hållbarhet att nedmonteringen av kärnreaktorer rullar på.
Uttalanden på miljö- och energiområdet som Ulf Kristersson gjorde i sin regeringsförklaring får nu skarp kritik för att vara vilseledande eller direkt missvisande. Det är också något som Aktuell Hållbarhet kan konstatera.
I regeringsförklaringen sa statsministern bland annat att: ”Fram till rätt nyligen så var Sverige självförsörjande på el, alla årets dagar, alla dygnets timmar. Totalt 6 fungerande kärnkraftsreaktorer har sen dess lagts ner av politiska skäl.”
Men själva skriver Vattenfall så här om skälet till att de två reaktorerna i Ringhals stängs: ”Stängningsbeslutet var affärsmässigt då Vattenfall fann det ekonomiskt ohållbart att driva Ringhals 1 och Ringhals 2 vidare.”
– Jag tänker att Ringhals ägare Vattenfall får samtala med ansvarig minister om saken. Här på plats rullar förberedelsearbetet inför den storskaliga nedmonteringen vidare enligt plan, säger Ringhals presschef Anna Collin i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.
I regeringsförklaringen sa Ulf Kristersson också att Sverige blev ”en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer” på 1970-talet. Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, säger till Dagens Nyheter att uppgiften om nära fossilfrihet inte stämmer och att det är en ovarsamhet med fakta som är direkt skrämmande. Han är kritisk till att ingen i Kristerssons stab har reagerat på påståendet ”som är i stil med att jorden skulle vara platt”.
Vidare sa Ulf Kristersson i regeringsförklaringen att: ”Energipolitikens mål är att Sverige går från hotande elunderskott till ett överflöd på fossilfri el”. Som Aktuell Hållbarhet tidigare berättat har Sverige redan ett stort överskott på el: Under de första tio åren på 2000-talet nettoimporterade Sverige drygt 10 TWh, men har efter 2010 nettoexporterat varje år, totalt nästan 200 TWh.
Läs mer om vad forskare säger om några av energiargumenten i den gångna valdebatten.