torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kritiken: Unga röster saknas på regeringens klimatmöte – ”känns oseriöst”

Publicerad: 17 maj 2023, 09:21

Statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommer stå som värdar för det nationella klimatmötet den 16 juni. Att inga unga bjudits in kritiseras nu av Fältbiologernas ordförande Tobias Larsson.

Foto: Marko Säävälä/TT & Hanna-Louise Aasen

Att inga unga bjudits in till det nationella klimatmötet den 16 juni kritiseras nu av Fältbiologernas ordförande Tobias Larsson.
Aktuell Hållbarhet har hela listan på vilka som får komma.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikPolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I fredags publicerade Aktuell Hållbarhet hela listan över alla som bjudits in till det nationella klimatmöte som regeringen anordnar den 16 juni i Stockholm.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare meddelat att en inbjudan skulle skickas ut till ”hundratals företrädare från näringslivet, akademin, civilsamhället och fackföreningsrörelsen”. Men när inbjudningslistan väl blev offentlig stod det klart att de ungas perspektiv i mångt och mycket saknas.

– Det känns oseriöst, säger Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna, en organisation som beskriver sig själva som ”Sveriges största ideella förening för natur- och miljöintresserade unga mellan 6-25 år”.

Det närmsta som går att hitta på listan är Ida Texell som är ordförande för Scouterna, men Tobias Larsson påpekar att Scouterna till stor del leds av vuxna, till skillnad från exempelvis då Fältbiologerna som är en helt ungdomsstyrd organisation. Dessutom hör det till Fältbiologernas huvudsyfte att arbeta med just miljö- och naturvård, påpekar han.

– Fler perspektiv på de här frågorna skulle behövas, inte minst sett till de ungas röster. Vi har ställt frågan till regeringen om Fältbiologerna har blivit bortglömda eller bortvalda, men vi har ännu inte fått något svar, säger Tobias Larsson.

Fler namn kan tillkomma

Regeringskansliets presstjänst har tidigare meddelat Aktuell Hållbarhet att ytterligare namn kan tillkomma innan det att klimatmötet hålls i juni. Och om en inbjudan väl skulle dyka upp till Fältbiologerna, som formellt sett är Naturskyddsföreningens fristående ungdomsförbund, då är Tobias Larsson klar med vad han skulle vilja föra fram:

– För oss är det viktigt att klimatomställningen skyndas på, men vi menar att det måste göras på ett sätt som tar hänsyn också till sådant som biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och hållbart nyttjande av naturresurser. Det blir problematiskt om politiker och näringsliv stirrar sig blinda på att endast få ner koldioxidutsläppen på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt, för då finns risken att de missar hela den här komplexiteten i hur saker och ting hänger ihop och påverkar varandra.

Aktuell Hållbarhet har varit i kontakt med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) pressekreterare som hänvisar vidare till den person i statsministerns stab som ansvarar för klimatmötet. Aktuell Hållbarhet söker nu en kommentar om huruvida regeringen tänker låta unga medverka eller på annat sätt komma till tals under mötet den 16 juni.

Läs också: Hela listan: Här är alla som är inbjudna till det nationella klimatmötet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev