Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kritisk vattenrapport mörkades för miljöministern

Publicerad: 10 Oktober 2011, 07:28

I en promemoria sammanfattades slutsatser om vattenkraften från Kammarkollegiet, Fiskeriverket, Naturvårdsverket, vattenmyndigheterna och länsstyrelserna. Slutsatserna stod stick i stäv med regeringens analys av läget – och därför tycks rapporten hindrats att nå ansvarig minister.


Det är tidningen Riksdag&Departement som berättar hur en kritisk rapport om vattenkraften doldes för miljöministern. Det handlar om en intern tjänstemannapromemoria som bygger på diskussioner som förts mellan Kammarkollegiet, Fiskeriverket, Naturvårdsverket, vattenmyndigheterna och länsstyrelserna om vattenkraftens juridiska läge.

Myndigheternas tjänstemän såg stora problem i hur vattenkraften sköts i Sverige och kunde bland annat konstatera att det kommer att ta 150 år för Sverige att klara kraven i EU:s vattendirektiv med nuvarande takt, att undantagsregler i miljöbalken gör det svårt för staten att ställa moderna miljökrav, att bara en handfull av landets 2000 vattenkraftverk har tillstånd enligt modern miljölagstiftning och att Sverige riskerar sanktioner från EU om vi inte lever upp till vattendirektivet.

R&D har fått tillgång till promemorian från en anonym källa. Innehållet i promemorian nådde emellertid enligt Riksdag & Departement aldrig fram till dåvarande miljöminister Andreas Carlgren. Enligt tidningens källor kan det ha att göra med att regeringens analys av den rådande situationen och behovet av åtgärder ser helt annorlunda ut. R&D har också talat med en tjänsteman som var med och skrev rapporten som bekräftar att Carlgren aldrig fick ta del av rapporten.
– Jag gavs aldrig tillfälle att presentera rapporten för Andreas Carlgren, Stellan Hamrin, tidigare ämnesråd på miljödepartementet, till Riksdag & Departement.
Stellan Hamrin gick i pension i somras.

Regeringen har utlovat 5 miljoner kronor för ökad tillsyn av landets 2000 vattenkraftverk, men enligt kritiker är detta en droppe i havet då tillsynen idag är minimal. Istället menar kritikerna, som också finns bland allianskollegorna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, så behövs det betydligt mer – en ändrad lagsiftning.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.