Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krönika: Är vi på ett fotbollsmästerskap?

Publicerad: 8 december 2009, 22:41

Utöver att vara värd för livsviktiga politiska klimatförhandlingar ger Köpenhamn intrycket av att vara, typ, ett fotbolls-EM.


Ämnen i artikeln:

Cop 15Vattenfall

De senaste dagarna har telefonen ringt i ett och e-postkorgen fullkomligen bombarderas med budskap; från företag, miljöorganisationer, svenska staten, handelskammare och så vidare. De ropar ungefär följande: "Ner med utsläppen", "Vi stödjer det här" eller "Lansering av nytt Sustainability index för den här branschen".
Maken till initiativ har sällan ha skådats och det är bra.

Nu har vi hunnit med att inspektera Köpenhamns gator och torg. Och kommersen kring COP15-mötet påminner om ett stort idrottsevenmang,  typ ett fotbolls-EM – och borde säkerligen snurra lika stora summor.

För utöver att inhysa stora mängder aktivister, delegater, scouter för klimatet, journalister och ett fåtal inkorrekta ät-så-mycket-kött-du-orkar-på-den-här-restaurangen-erbjudanden så har stan fått klimatfeber. Du kan inte gå många meter utan att se ett klimatkonstverk, en klimatreklamkampanj eller något annat klimatrelaterat.

Vissa budskap är så klart bättre och trovärdiga än andra. Det stora temat är att  "Copenhagen" har döpts till "Hopenhagen" och lite ånej-fnissig blir man när man upptäcker att multinationella varumärken "lånar" konceptet för att erbjuda "A bottle of hope".

Hela rådhusplatsen, där det på kvällarna hålls konserter, pulserar i danskt-öl-grönt och i mitten av alltihopa står en gigantisk roterande fotboll, förlåt, jordglob, som sponsras av europamästaren i greenwash. Kolla in bildspelet ovan.

Det om det världsliga. Nu ska det bli väldigt spännande att se vart det hela barkar…

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15Vattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.