Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Krönika: Därför är miljöfrågan farlig för Kinas regim

Publicerad: 4 Oktober 2011, 08:07

Kinas regim kan inte ignorera miljöfrågan mycket längre. Den kan växa till en lavin av politiskt missnöje, skriver Miljöaktuellts nya krönikör Maria Wetterstrand.


När James Camerons storslagna film Avatar visades i Kina blev den oändligt populär och spelade in 500 miljoner på bara några veckor.  Sedan förbjöds den.
Det påstådda skälet var att den riskerade att konkurrera ut en inhemsk film, vilket förstås är ett fullständigt idiotiskt skäl i sig. Men sannolikt berodde det minst lika mycket på att själva filmen ansågs kunna uppvigla till politiska protester mot den pågående miljöförstöringen.

I Avatar intar ett storföretag en ny planet och exploaterar den hänsynslöst för att utvinna sällsynta metaller som sedan säljs till höga priser på jorden. De boende tvångsförflyttas och deras natur skövlas. Till slut gör befolkningen med hjälp av dissidenter från företaget uppror mot exploatörerna och tvingar bort människorna för att rädda vad som återstår av deras söndertrasade planet.
För några veckor sedan besökte jag Kina som ledare för en delegation från riksdagens Näringsutskott. Jag kan förstå att filmen Avatar ansågs farlig för den kinesiska regimen.

Det mest slående är den enormt snabba exploaterings- och urbaniseringsfas Kina just nu genomgår. Det som tog oss decennier gör de på bara några år, i ett land med 1,3 miljarder invånare, med enorm miljöpåverkan som följd i alla led.
Staten äger all mark i Kina, vilket gör att människor kan tvångsförflyttas från sina bostäder närhelst regeringen bestämmer. I bästa fall, men långt ifrån alltid, får de boende ersättning nog att skaffa ny bostad.

I Chongqing, världens största stadsområde med 32 miljoner invånare, finns nästan inga byggnader äldre än 15 år. Allt har rivits ner för att ge plats åt en tät skog av fyrtiovåningars skyskrapor. Runt omkring byggs industriområden i en takt vi aldrig skådat.
I bästa fall ger det goda bostäder och arbetstillfällen åt fattiga människor. Men det hela har också en baksida som regimen snart inte kan ignorera längre. Mark exploateras, skogar skövlas, sjöar och vattendrag förstörs av gifter, arter utrotas och luftkvaliteten i städerna blir allt sämre. Även om en del nya industrier byggs enligt bästa västerländska standard när det gäller energieffektivitet och resursåtervinning är inte kraven på miljöskydd eller utsläpp i närheten av vår nivå.

Medan vi här i väst
kanske mer tänker på Kinas påverkan på växthusgasutsläppen är det de traditionella miljöproblemen som väcker människors ilska där.
Ovanpå miljöproblemen ligger det faktum att Kina är ett land med enorma klyftor. Den nya medelklassen lever i storstäder i öster, medan landsbygdsbefolkningen i väster har en levnadsstandard i nivå med fattiga utvecklingsländer i Afrika. Just i väster sker mycket av gruvbrytning, skogsskövling och dammbyggen för att försörja de växande städerna. De som drabbas av miljöförstöring ser än så länge väldigt lite av den positiva ekonomiska utvecklingen.

Kina är det land i världen som avrättar flest människor. Politiskt oliktänkande fängslas eller deporteras. Rättssystemet och domstolarna styrs av kommunistpartiet. Det finns ingen organisationsfrihet. Internet censureras och media kontrolleras av regimen. Det är inget lätt val att bli miljöaktivist i ett sådant land.
Det finns få saker som skrämmer den kinesiska regimen så mycket som okontrollerat politiskt engagemang för en fråga med grogrund i breda befolkningslager.

Att den kinesiska regimen
förbjöd filmen Avatar är en symbol för att miljöfrågan är farlig. Och det är inte miljöengagemanget i sig de är rädda för. Rädslan ligger i att miljöfrågan kan dra med sig en lavin av undertryckt politiskt engagemang som till slut blir omöjligt för den kinesiska regimen att stoppa.

Maria Wetterstrand
fristående debattör och f d språkrör i Miljöpartiet

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.