Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krönika: ”Därför har vi ett moment 22 i miljöpolitiken”

Publicerad: 17 september 2014, 06:31

Det finns flera djupare förklaringar till varför de politiska partierna inte pratar miljö, menar Mikael Karlsson som också slår fast att det lokal miljöengagemanget i Sverige är starkare än någonsin.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarMikael KarlssonMiljöpolitik

Regnet vräkte ner över Falun och läckte genom tältduken över scenen, men de åtta debattörerna tog blötan med ett skratt. Som moderator för en valdebatt om lokal miljöpolitik hade jag en lätt uppgift. Politiker från höger till vänster brann för att tala om kommunens miljö. När sedan riksdagskandidaterna klev upp på scenen kom solen och folk strömmade till. Demokratin var i toppform.

Jag kan lätt säga att miljöintresset var starkt. Och Falun skiljer sig inte från andra ställen.

Det väcker frågan varför miljöfrågan sällan syns i den nationella valdebatten. Eller varför miljö, när det tas upp, snabbt blir en klimatfråga, som blir en fråga om kärnkraft, särskilt i tevedebatterna.

Förklaringen är inte väljarnas ointresse. Även om miljö klivit ner från fjärde till femte plats, så motiverar det nationell debatt, inte minst eftersom miljöförstöring oroar allmänheten mest av allt.

Jag tror att det finns två förklaringar till att miljö inte uppmärksammas mer. Den första är att journalister inte förstått allvaret. Då menar jag inte den naturvetenskapliga dimensionen, utan vilka enorma samhällskostnader som kan uppstå. Här borde många företag, miljörörelsen och partierna visa lösningar som minskar samhällets kostnader.

Men flera partier mörkar. Det är den andra förklaringen. När jag frågar varför svarar många rikspolitiker att de inte vinner på miljödebatt inför valet, att väljarna saknar miljöförtroende för partiet. Visst, så säger undersökningar, men det finns en djupare förklaring.

Miljöfrågorna – med äganderätt och allemansrätt som främsta undantag – saknar ideologisk hemvist. Alla partier borde därför kunna formulera en slagkraftig politik, till exempel mot klimatförändringar.

Men som alltid i politiken förutsätter det att de politiska ledarna berättar om problem och motiverar åtgärder. Om ledarna då tror att de inte har väljarnas förtroende… så blir det lätt moment 22. När de största partierna inte anser att politik är att våga, utan ofta leker copy-paste, så blir det ännu värre.

EU-valet visade att partier som inte förstår miljöfrågan krymper, men det har knappast satt spår inför riksdagsvalet. Låt oss därför hoppas att eftervalsdebatten leder till insikt och nya tag. Då kanske fler rikspolitiker kan förstå vad man lokalt ofta ser som givet – väljarna är starkt engagerade i miljöfrågan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.