Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Krönika: Fokus på hållbar utveckling är alltför underordnat kortsiktiga lösningar

Publicerad: 2 juli 2012, 17:33

Hur kan hållbarhetsfrågorna ha sån tematisk dominans i Almedalen? Det frågar sig Niclas Ihren i dagens Almedalskrönika.


Hållbar utveckling är mycket viktigt, det är de flesta överens om. Ohållbar utveckling framstår inte som så attraktivt. Likafullt kan man utifrån den politik som förs i Sverige och förstås också i andra länder dra slutsatsen att fokus på hållbar utveckling är alltför underordnat kortsiktiga lösningar.

Hur ser det ut i Almedalen då? Helt annorlunda. Låt mig börja med programmet. Mellan tummen och pekfingret, så tar ungefär 70% av seminarierna sin utgångspunkt i frågor av fundamental vikt för hållbar utveckling, och därtill med ett långsiktigt perspektiv.

Om seminarierna lyckas balansera de många utmaningarna är en annan och senare fråga, men utgångspunkten är bra. Men hur kan hållbarhetsfrågorna ha sån tematisk dominans i Almedalen?

Svaret är att det är ett resultat av intressentlogiken här i Visby. Om man vill attrahera såväl politiker som åhörare, så gör man ett upplägg utifrån viktiga samhällsfrågor. Men det återspeglar också vilka som är här. De flesta intresseorganisationer arbetar till exempel för en positiv samhällsutveckling genom enskilda sakfrågor och områden.

När det sedan gäller diskussionerna är det även där befriande långsiktiga perspektiv som används. Jag tror i grunden att dialogen mellan politiker och andra intressenter är väldigt berikande. Politik beskrivs ju ofta som ”det möjligas konst”, och när politiker diskuterar med politiker landar diskussionen istället i det kortsiktiga, det genomförbara. Men här kan man, åtminstone i diskussionen, sträcka ut perspektiven mycketlängre.

Niclas Ihren, Respect

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.