söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kronobergs län formulerar mål om koldioxidlagring

Publicerad: 13 december 2021, 10:47

Sandviksverket i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl/Växjö Energi

Lagring av koldioxid blir nu ett regionalt miljömål i Kronobergs län. År 2030 ska minst 180 000 ton koldioxid fångas in per år i länet.

Ämnen i artikeln:

MiljömålCcsKoldioxidlagring

KT


Länsstyrelsen i Kronobergs län har tagit fram nya regionala miljömål för 2021-2030. Det handlar om ett 40-tal mål inom fyra olika områden; landskap, livsmiljö, klimat och energi och konsumtion.

Efter önskemål från energibolaget Växjö Energi har länsstyrelsen bland annat formulerat ett mål för avskiljning och lagring av koldioxid. Till år 2030 ska minst 180 000 ton koldioxid fångas in per år i länet.

– Det är ett nytt mål som vi inte har haft med tidigare. Fördelen för Växjö Energi är att vi genom att ha med detta som ett regionalt mål stöder deras arbete och pekar ut verksamheten som strategiskt viktig. Det ökar bland annat möjligheten för dem att söka finansiering, säger Per-Anders Persson, enhetschef.

I miljömålen har länets särskilda utmaningar lyfts fram, till exempel bevarandet av ängsmark. Även länets förutsättningar har beaktats, bland annat ska Kronobergs län vara ett plusenergi-län till år 2050.

– Vi har formulerat en långsiktig inriktning om att bli ett län som producerar mer förnybar el än vad vi gör av med eftersom vi tycker att vi har goda förutsättningar för detta, säger Per-Anders Persson.

De regionala målen har tagits fram tillsammans med kommuner, näringsliv och frivilligorganisationer och kommer att vara vägledande i det lokala arbetet.

Läs Kronobergs nya miljömål 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev