Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH-forskare fixar kladdiga kakpaket

Publicerad: 10 december 2009, 12:36

Förpackningar för feta livsmedel är svårnedbrytbara och miljöskadliga. Ett KTH-utvecklat cellulosabaserat material kan vara lösningen.


Fett- och oljeresistenta pappersförpackningar för feta livsmedel som bröd, kakor, snabbmat och djurfoder innehåller miljöskadliga ämnen. Alternativet har varit att förpackningarna inte är resistenta, det vill säga att de saknar barriärer mot olja och fett. Men en KTH-avhandling kan dölja lösningen på problemet. Bakom avhandlingen står Christian Aulin, doktorand vid avdelningen Fiber och polymerteknik på KTH.

– Min forskning har varit centrerad kring att förbättra dagens fettbarriärer, både med fokus på effektivitet och miljöaspekten. Tillsmammans med företaget Innventia har jag tagit fram ett material som kallas "microfibrillated cellulose", MFC, som består av 100 procent cellulosa och är därför helt nedbrytbart och förnyelsebart, säger Christian Aulin i ett pressmeddelande.

Tidigare har fluorerade tensider och polymerer använts i pappersförpackningar för att åstadkomma fettbariärer.

– Men de är giftiga och har väldigt låg nedbrytbarhet, säger Christian Aulin i pressmeddelandet.

Utöver att vara oljebeständigt har det utvecklade materialet MFC även visat sig vara syretätt. Detta kan, menar Aulin, göra det möjligt att använda materialet för att ersätta plastmaterial som polyetylen och aluminiumfolie som förekommer i dag.

– Tänk om man skulle kunna förvara olja i papp istället för i plast, kommenterar Christian Aulin.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.