Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

KTH-forskare har hittat ny metod för att producera billig vätgas

Publicerad: 21 Februari 2018, 10:14

Med hjälp av nya material kan det bli möjligt att producera vätgas både billigt och storskaligt. Det visar en ny studie från KTH.


Eftersom vätgas anses vara ett av de mest effektiva alternativen till fossila bränslen har stora investeringar gjorts för att lösa de problem som än så länge hindrar en storskalig vätgasproduktion. Ett av de system som tagits fram för att framställa vätgas är en katalysator som genom elektrolys spjälkar vatten till vätgas. Problemet med denna metod är att den kräver dyra metaller som platina, rutenium och iridium, något som gjort det svårt att skala upp produktionen.

Men nu har KTH-forskarna Peili Zhang och Licheng Sun hittat ett sätt att ersätta metallerna med betydligt billigare material bestående av nickel, järn och koppar. Redan sedan tidigare finns katalysatorer baserade på billigare material men problemet med dessa har varit att det inte är speciellt effektiva. Men den nya tekniken som KTH-forskarna tagit fram är både effektiv och så pass billig att den på sikt skulle kunna användas för storskalig vätgasproduktion.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communication.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.