Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH-kursen som gör dig till greentech-proffs

Publicerad: 9 april 2010, 05:30

I höst startar det nya civilingenjörsprogrammet med inriktning Energi och miljö.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Utbildningen riktar sig till dem som vill arbeta med framtidsfrågor som till exempel energieffektivt byggande, bränslesnåla fordon och förnybara energikällor.

– Idag är det många gymnasiestudenter som är intresserade av miljö- och energifrågor, och de vill läsa dessa ämnen redan från början. I andra civilingenjörsprogram kan du välja att rikta in dig på t.ex. energi efter tre år, men det är en ganska lång tid och många elever är otåliga. Här får de en chans att direkt börja med det de är mest intresserade av, säger Per Lundqvist, projektledare för Energi- och miljöprogrammet på KTH.

Programmet kommer att ge en gedigen naturvetenskaplig och teknisk bas kombinerat med en bredd inom energi- och miljöområdet. Efter de första tre åren kommer studenterna att kunna fördjupa sina kunskaper i någon av de sex olika masterinriktningarna, som t.ex. Elkraftteknik eller Kemiteknik för energi och miljö. Och utbildningens mångsidiga innehåll kommer förmodligen att speglas i den framtida arbetsmarknaden. Lundqvist radar upp olika områden där arbetskraft kommer att behövas – allt från energieffektivisering och kommunal planering till utveckling av smarta elnät och hybridbilar.

– Många av framtidsjobben är svåra att föreställa sig idag. Men miljö- och energifrågorna har börjat dyka upp överallt. Det som tidigare var så kallade ”end of pipe”-frågor tar nu en viktig plats i företagens strategiska beslut.

Han bedömer den framtida arbetsmarknaden för civilingenjörer specialiserade på energi och miljö som mycket säker och relativt oberoende av konjunkturer.

– Det skapas hela tiden nya jobb inom cleantech. Och dessutom finns det en ålderspyramid i många stora svenska energiföretag, så det kommer att bli mycket jobb lediga i företag som till exempel Vattenfall, Fortum och E.ON.

Skolan hoppas att programmet kommer att attrahera nya studenter som annars inte hade sökt till KTH. Ett sätt att nå ut till gymnasieelever är det nya sällskapsspelet CarbonOpoly, som utvecklats av KTH-studenten Patrik Larsson. Spelet är tänkt att förmedla kunskap inom energi och teknik på ett nytt och roligt sätt. Det delas ut gratis till gymnasieskolor och kommer förhoppningsvis att skapa intresse för det nystartade programmet.

– Vi tror på denna typ av lärande som komplement till mer traditionell undervisning. Vi arbetar redan med strategispel och case-baserat lärande inom energiområdet och det nya civilingenjörsprogrammet kommer verkligen att tillföra något nytt på utbildningsmarknaden – precis som Patriks spel, säger Lundqvist.

Sista ansökan till höstens programstart är 15 april.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.