Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH lägger miljöribban högt

Publicerad: 2 maj 2011, 06:51

Nu storsatsar KTH på miljö och hållbar utveckling. Med en budget på 8 miljoner kronor vill lärosätet bli ett av Europas ledande tekniska universitet inom områdena.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKthMiljöteknikTeknik

KTH satsar på hållbarhet och tillsätter bland annat en vicerektor för hållbar utveckling och en ny miljöchef. Utöver det ska personer arbeta med frågorna på skolan. Vicerektor blir Göran Finnveden. Budgeten för satsningen är 8 miljoner kronor och satsningen beskrivs som den största någonsin av KTH.

– KTH ska vara ett av Europas ledande tekniska universitet när det gäller utbildning och forskning också när det gäller miljö och hållbar utveckling. Det är samma sak som gäller här som för KTHs övriga verksamhet, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH, i ett pressmeddelande.

I och med satsningen ska det granskas hur miljö och hållbar utveckling appliceras på KTH:s utbildningsprogram och i forskningen.

– Alla civilingenjörer som examineras från KTH ska kunna bidra till hållbar utveckling på något sätt, menar Göran Finnveden i pressmeddelandet.

I samband med satsningen tillsätts också ett råd, KTH Sustainability som ska fungera som stöd till fakultetsrådet. Rådet består av sju personer som ockskå leds av Göran Finnveden, som beskriver anledningen till satsningen på hållbarhet så här:

– Miljöfrågorna driver utvecklingen inom många områden. Det räcker med att titta på Scanias lastbilstillverkning för att förstå det. Framtida krav på utsläpp är drivkraften bakom lastbilsutvecklingen. Forskningsanslag med koppling till miljö och hållbar utveckling kommer också att vara viktiga och här har KTH legat lite efter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.