Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH:s nya superkluster fjärrvärmer bostäder

Publicerad: 18 oktober 2008, 07:39

Ett av nordens kraftfullaste beräkningskluster har startat på KTH. Spillvärmen? Det är en grön historia.


Enaco, Dell och APC har byggt klustret på uppdrag av KTH och svenska forskare som ska använda de 1268 servrarna till avancerade klimat- och turbulensberäkningar. Varje PowerEdge SC1435 har två stycken AMD 2,2GHz (AMD Opteron 2354 med 8 kärnor vardera och 16 GB primärminne. Serverarna inryms i 33 rackskåp på 60 kvadratmeters yta, och beräkningskapaciteten kommer att överskrida 65 teraflops tack vare fler än 10.000 processorkärnor. En titt på topp 500-listan visar att Ekman (uppkallat efter oceanografen och matematikern Vagn Ekman) borde hamna någonstans kring 25:e plats i världen.

Enacos uppdrag var att planera för bästa energieffektivitet och att installera ett kylsystem som kan hantera värmen för de 420 kilowatt som klustret förbrukar. Dell stod för leveransen av maskinvara, bland annat de 1268 servrarna med över 10.000 kärnor, samt ett höghastighetsnätverk. SAN:et kan lagra över 70 terabyte.

För att få en så god miljövinst som möjligt har Enaco kopplat ihop klustrets kylsystem från APC med Fortums fjärrvärmesystem. På så sätt återvinns den avledda värmen från servrarna och används för uppvärmning av bostäder via energibolagets fjärrvärmecentral. Det är kanske ingen direkt nyhet. Så har man gjort tidigare på KTH och annorstädes, men man får hoppas att PDC går med viss vinst på proceduren. En utmaning i uppdraget var att konstruera en nödkylfunktion som tryggar kylfunktionen om fjärrkylan skulle falla bort. Enacos upplägg var att koppla nödkylsystemet till stadsvattennätet, som på så sätt får fungera som värmeavledare om leveransen av fjärrkyla skulle drabbas av en driftstörning.

www.pdc.kth.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.