lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH: Surfen går upp, utsläppen ner

Publicerad: 29 augusti 2016, 10:05

KTH-forskare hävdar att vi för första gången ser ett revolutionerande trendbrott där koldioxidutsläppen från IT-, medie- och konsumentelektroniksektorn minskar trots kraftigt ökad datatrafik.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöKoldioxidFörnybar EnergiGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I takt med att internetförbrukningen ökat de senaste åren har också energiförbrukningen och därmed utsläppen av växthusgaser gått upp. Men nu hävdar forskare från KTH i en studie att vi för första gången kan se ett trendbrott där energiförbrukningen och utsläpp av växthusgaser minskar trots en kraftigt ökande datatrafik.
Dag Lundén och Jens Malmodin som står bakom studien från KTH:s forskningscenter Centre for Sustainable Communications, CESC, talar till och med om att IT-sektorn nu frikopplar verksamhet från utsläpp.
– Det har funnits en form av förbannelse kring att ökad datavolym automatiskt innebär ökad energiförbrukning. Men nu ser vi en tydlig ”decoupling”, eller frikoppling på svenska, av kurvorna. Dataanvändningen ökar utan att de totala utsläppen gör det, säger Dag Lundén.

Dag Lundén och Jens Malmodin har använd livscykelanalyser och undersökt energiförbrukning och koldioxidutsläpp från datorer, tv-apparater och telefoner under produkternas livstid. I studien har de räknat in alla tänkbara faktorer, från produktion i andra länder, kringutrustning, serverhallar, själva användandet samt återvinning.

Enligt Dag Lundén och Jens Malmodin är trendbrottet allra tydligast i ett land som Sverige som har en hög andel utsläppssnål energi som kärnkraft och förnybart i energimixen. Men trenden kan enligt KTH-forskarna också synas i en global energimix där kol och olja utgör större andelar.

Varför minskar då utsläppen från IT-användningen? Enligt Dag Lundén och Jens Malmodin är en viktig förklaring att allt färre använder stora stationära persondatorer och tv-apparater och istället gått över till mindre skärmar. De tror också att energiförbrukningen och koldioxidutsläppen kommer att minska åtminstone till år 2020. Därefter anser de att det är svårt att bedöma hur utvecklingen kommer att se ut då förändringar i IT-sektorn sker väldigt snabbt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev