Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH: Svenskt slutförvar fräts sönder

Publicerad: 30 september 2009, 10:20

De kapslar av koppar som svenskt kärnavfall ska lagras i kan fräta sönder betydligt snabbare än väntat. Det hävdar forskare vid KTH.


Livslängden för de kopparkapslar som svenskt kärnavfall ska placeras i kan vara avsevärt kortare än beräknat. Det hävdar korrosionsforskaren Peter Szakalos på KTH. Den beräknade livslängden på 100.000 år men i själva verket kan kapslarna kollapsa om 1.000 år, enligt Szalakos.

– Det behövs mycket, mycket tjockare kopparkapslar än de 5 centimeter som i dag är aktuella. 5 centimeter fungerar inte, säger Peter Szakalos i ett pressmeddelande.

KTH-forskarna har nått sina slutsatser efter studier av kopparmynt som nådde botten när regalsskeppet Wasa sjönk 1628. Miljön för slutförvaring och botten där Wasa låg är lika varandra, menar forskarna.

För att klara 100.000 års förvaring kan det krävas att upp till en meter koppar används. Svensk Kärnbränslehantering har tidigare hävdat att kopparkapslar för förvaring behöver vara 20 centimeter, ett mått KTH-forskarna betvivlade redan då.

Orsaken till de ändrade rekommendationerna för godstjocklek hos kopparkapslarna tros främst vara en besvärlig tillverkningsprocess av de tjockare kapslarna samt ett högt kopparpris.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.