Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH-uppfinning gör värmepumpar effektivare

Publicerad: 15 augusti 2011, 11:20

Forskare på KTH har utvecklat en ny sorts ytbeläggning som förbättrar energieffektiviteten för värme- och kylsystem.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKthMiljöteknikTeknik

Den nya ytbeläggningen kan spara in mycket av den energi som går åt i driften av värmepumpar och kylaggregat, skriver KTH i ett pressmeddelande.

– Med tanke på att cirka 15 procent av all elektricitet som produceras i världen i dag går till driften av kylutrustning och värmepumpar kan vår nya teknik spara enorma mängder elenergi, säger Björn Palm, forskare och professor i energiteknik vid KTH.

I kylanläggningar och värmepumpar finns ett köldmedium som kokar. Med en ytbeläggning som är mikroporös eller ”skrynklig” istället för slät kan mikrobubblor bildas med lägre temperaturskillnader mellan ytan och köldmedievätskan. Och ju lägre temperaturskillnader desto mindre energi går det åt för att driva systemet.

– Enligt mätningar kan ytbeläggningen minska energiåtgången för många värmepumpar med 10-15 procent. Med tanke på att många miljarder spenderas årligen för att driva klimatanläggningar, så innebär vår patenterade teknologi en fantastisk affärsmöjlighet för producenter av värmeväxlare, säger Björn Palm.

Tillsammans med fyra andra KTH-forskare har han startat företaget Micro Delta T, som redan har en prototypanläggning klar för tekniken.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.