Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KTH: Vägverket hyser övertro på miljöförbättringar

Publicerad: 9 maj 2011, 07:59

Vägverket gör alltför optimistiska miljöprognoser när de planerar för vägbyggen, visar en studie av KTH-forskarna Göran Finnveden och Jonas Åkerman.


Ämnen i artikeln:

KthVägverket

Forskarna har undersökt effekterna av den nationella infrastrukturplanen för 2010-2021 och planeringen av det stora motorvägsprojektet Förbifart Stockholm. Slutsatsen är att planerna leder till ökad miljöpåverkan.

Vägverket har i båda fallen
underskattat utsläppen av växthusgaser genom att inte ta med utsläpp från själva byggprocessen på ett korrekt sätt. Det gör att jämförelsen mellan alternativen kan snedvridas, menar forskarna.

– Man gör optimistiska antaganden om användningen av förnybara bränslen och elfordon, och bortser från utsläpp från produktionen av bränslen, säger Jonas Åkerman, forskningsledare på avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH.

Studien visar också att de långsiktiga klimat- och miljömålen inte har en tydlig plats i processerna. Det gör att man i praktiken planerar för ett samhälle som inte når målen. Forskarna efterlyser därför en större öppenhet och att Trafikverket verkligen tar fram alternativ om miljömålen inte nås.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

KthVägverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News