Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kuba-Linux ska slå mot USA

Publicerad: 12 februari 2009, 09:04

Kuba vill inte veta av vare sig USA eller Microsoft. Landet lanserar en egen Linux-version.


Kuba lanserar en egen Linux-version, rapporterar medier i dag. Linux-distributionen, döpt till Nova, ska göra det möjligt för Kuba att slippa Microsoft-program på landets datorer.

Kubanska myndigheter ser Microsoft-program som ett säkerhetsproblem eftersom amerikanska säkerhetstjänster har tillgång till koden, skriver Reuters.

Dessutom råder amerikanskt handelsembargo mot Kuba sedan 1962 vilket gör det svårt för kubaner att hålla sig med legala program och att uppdatera dem.

– Att få kontroll över informationsprocesser är en viktig fråga, säger den kubanske kommunikationsministern Ramiro Valdes i en kommentar till Reuters. Valdes leder en kommission vars mål är en kubansk migrering till fri programvara.

Privatpersoner får sedan i fjol köpa datorer på Kuba. 20 procent av datorerna anses i dag ha Linux som operativsystem. Kommunikationsministern hyser förhoppningar om att den siffran har stigit till 50 procent om fem år, skriver Reuters.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.