Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kungen efterlyser ökat samarbete för att rädda Östersjön

Publicerad: 22 Maj 2006, 17:31

Alarmerande rapporter till trots är kung Carl XVI Gustaf hoppfull om Östersjöns framtid. – Jag är alltid optimist, men vi måste förstå allvaret och gemensamt hjälpas åt för att rädda Östersjön, sa kung Carl XVI Gustaf när Dagens Miljö mötte honom vid en frågestund i samband Världsnaturfondens exkursion till Bulleröskärgården utanför Stockholm i maj.


På vår fråga om vad industrin bör göra för att förbättra tillståndet för Östersjön svarade kungen att företagen redan har gjort ”kolossalt mycket”.

–Jag kan inte säga hur mycket mer företagen kan förbättra men det behövs alltid mer pengar till forskningen, både när det gäller grundläggande forskning och att ta prover och följa upp det som händer. Forskningen gör ett fantastiskt fint arbete, exempelvis inom Statens marinbiologiska laboratorium på Askö.

I detta sammanhang är kungen förstås glad för finansmannen Björn Carlsons donation på 500 miljoner kronor.

– Han gör en jätteinsats. Det är ett underbart initiativ och hans donation kommer väl till pass, sa kungen.

Kung Carl XVI Gustaf har själv upplevt försämringen av Öster-sjöns tillstånd och minns hur det var att bada och vistas vid Ös-tersjöns vatten som barn under somrarna i Kalmarsund.

–Det har jag märkt, på ett påtagligt sätt, hur Östersjön har förändrats. För sådär femton år sedan började jag på allvar fundera över vad som händer och vad man kan göra.

Som exempel på en tydlig förändring nämner kungen blåstången som i stor utsträckning har försvunnit från Östersjön – det som gör den så betydelsefull för Öster-sjön är att den, till skillnad från många andra arter, klarar sjöns låga salthalt.

–Tången började försvinna för ett 20-tal år sedan. Jag har följt utvecklingen och lärt mig mycket och talat med många om detta, säger kungen och lyfter fram Askölabbet som ”en mycket fin anläggning”.

Kungen är besviken över utvecklingen.
–Vi trodde att situationen skulle bli bättre, men tyvärr har det inte blivit så och ett av problemen är de kraftiga efterdyningarna från gamla utsläpp och gödning som dräneras från jordbruksmarknaden under många år. Exakt varför Östersjön har försämrats har ingen klart för sig, men det är många faktorer som spelar in.

Samarbetet mellan länderna kring Östersjön behöver bli ännu bättre, anser kungen.
–Vi har bra dialog med andra länder runt Östersjön, men det är något som måste utvecklas och som vi måste jobba ännu mer med i framtiden.

Trots det räknar kungen med att det blir svårt att vända trenden.
–Det är tråkigt att vi inte har lyckats vända trenden. Det är väldigt svårt att få tillbaka växter och tång på botten.

Kungen fick även frågan om hur han vill beskriva sitt personliga förhållande Östersjön.
–Jag har varit ute på Östersjön under hela mitt liv och det är jättetrevligt att få en dag som denna här ute igen. Här i Bulleröskärgården har jag varit många gånger sedan slutet av 60-talet och flera gånger per år. Numera finns det här också ett bra fågelskydd, tack vare att Torsten Kreuger var tidigt ute för att skapa bra biotoper.

Kungen berättar att han har en mindre båt och letar upp ”fina vatten där man kan vara ifred”, men funderingarna kretsar också kring de riktigt stora fartygens färder genom skärgården.
–Under senaste 20 åren har man försökt hitta lämpliga leder för stora fartyg men man måste komma ihåg att det är trånga farvatten och fartygen måste ta skarpa svängar. Lederna behöver rätas upp för att undvika att det inträffar större katastrofer i framtiden.

Kungen är alltså bekymrad över hur det stora fartygen i framtiden ska ta sig genom skärgården på ett säkert och miljöanpassat sätt.
–Man kan diskutera hur man ska lösa detta. Att låta de stora fartygen gå till Nynäshamn låter som en lämplig lösning, men det är sådant som lokalpolitiker och myndigheter får klara ut.

Vad tycker kungen då att enskilda människor kan göra för Östersjön?
–Jag tror att det är viktigt att alla gemensamt funderar över vad som händer. Vi måste tänka på vilka produkter vi köper, hur de påverkar miljön och hur vi agerar i övrigt. Det är bra att myndigheter och experter ger goda råd, styr och vägleder.

Är kungen mest optimist eller pessimist när det gäller Ös-ter-sjöns framtid?
–Jag är alltid optimist! Om man inte tror på möjligheterna är det förskräckligt. Vi måste förstå allvaret och gemensamt hjälpa till. Östersjön är viktig på många sätt, även som en bra mätare eller barometer på tillståndet i vår miljö i övrigt.

Kung Carl XVI Gustaf har varit ordförande i WWF:s förtroenderåd sedan starten i Sverige 1971. I den 17 maj blev även kronprinsessan Victoria invald i Världsnaturfondens förtroenderåd och det glädjer kungen.
–Det är mycket trevligt! Hon är mycket intresserad av Världs-naturfondens frågor. Jag tycker själv att det är mycket trevligt att vara med på mötena och exkursionerna och det finns väldigt många kunniga människor i rådet och på våra resor.

WWF:s förtroenderåd består av ett 50-tal representanter från organisationer, näringsliv och forskarvärlden. Deras roll är att stödja fondens arbete och fungera som en länk till beslutsfattare inom samhällets olika sektorer.

Kungen betonar vilken stor betydelse rådet har.
–Det är ett fantastiskt råd! Alla viktiga organisationer är med och bidrar på något sätt till arbetet.

Kommer Victoria att delta på nästa möte med Världs-natur-fon-dens förtroenderåd?
–Jag vet inte – hon stönar redan över hur mycket hon har att göra. Det är mycket studier för närvarande och mycket annat att hinna med, men jag tror hon har överkapacitet för studier så hon kommer nog att klara av det också, löd det optimistiska svaret.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.