Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kungskrabbor invaderar Antarktis

Publicerad: 2 maj 2011, 09:45

Varmare vatten runt Antarktis har lett till att mängder av kungskrabbor börjat ta sig till området. Forskare varnar nu för en massinvasion.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Det är SR Vetenskapsradion som i dag rapporterar om det nya hotet mot Antarktis. Kungskrabbor har setts vandra i hundratal på djuphavsbottnen mot Antarktis grundare kustområden. Det hela observerades av forskare ombord på bland annat den svenska isbrytaren Oden, som tidigare i år genomförde en internationell expedition i området.

Klimatförändringarna anses ligga bakom problemet, där uppvärmningen gjort vattnet trivsamt för kungskrabban som normalt sett inte klarar temperaturer under en halv grad. Nu varnar forskarna som var med på expeditionen för att en massinvasion av kungskrabbor hotar det känsliga ekosystemet.

Enligt Vetenskapsradion menar forskarna att kungskrabborna inte funnits i Antarktis kustvatten på tusentals, kanske hundra tusentals år.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.