söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KVA ryter till om lögndetektorsoppan

Publicerad: 8 maj 2009, 05:44

Nu tar Kungl. Vetenskapsakademien bladet från munnen i fallet Nemesysco. ”Ett allvarligt hot mot forskningens frihet”, dundrar organisationen.


Det israeliska företaget Nemesyscos kritik mot de två svenska forskarna Anders Eriksson och Francisco Larcerdas vetenskapliga artikel har gett massiva ekon i världen. Teknik360 har vid flera tillfällen rapporterat om incidenten där Nemesysco hotade Eriksson och Lacerda med rättsliga åtgärder till följd av publiceringen av en artikel där företagets metoder för lögndetektering med hjälp av röstanalys.

Nu höjer Kungl. Vetenskapsakademien rösten mot Nemesyscos agerande. ”KVA ser detta som ett hot mot forskningens frihet och i förlängningen mot den fria informationsspridningen i samhället”, skriver organisationen i samband med att den publicerar ett yttrande i fallet.

”Hot om stämning får inte användas för att inskränka den vetenskapliga diskussionen”, skriver organisationen i sitt yttrande.

Artikeln, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Speech Language and the Law, försvann efter Nemesyscos hot från tidningens webbplats där den publicerades efter införandet i tidningens pappersutgåva. Teknik360 kunde tidigare i år avslöja att artikeln gjorts tillgänglig via fildelningsnätverket Pirate Bay. Artikeln har därefter laddats ned tusentals gånger via internet.

När incidenten uppmärksammades dröjde det inte länge förrän tidskrifter som Science och Nature rapporterade om saken. På Nemesysco säger man sig inte ha upplevt några effekter av den delvis dåliga publiciteten.

– Vi har inte sett någon effekt på vår verksamhet, sa Nemesyscos vd och grundare Amid Lieberman i en intervju med Teknik360 tidigare i år.

Andersson och Lacerdas kritiska bedömning av Nemesysco ger Lieberman inte heller mycket för.

– Vi är inte vetenskapsmän, vi försöker inte vara det, vi är ett företag som arbetar för vinst, vi vill arbeta för vinst en dag, allting återinvesteras i tekniken. Det är därför vi finns inte för vetenskapens bästa. Om vi gör upptäckter kommer vi att behålla dem nära oss, och det menar jag bokstavligt, säger Amir Liberman.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev