måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KVA står fast: max 10 procent vindkraft

Publicerad: 27 januari 2010, 08:10

Kungliga Vetenskapsakademins bedömning att max 10 procent av världens energibehov kan tillgodoses av vindenergi har orsakat rabalder. Men KVA står i ett internationellt uttalande fast i bedömningen.

Ämnen i artikeln:

VindenergiVindkraft

I ett internationellt uttalande upprepar Kungliga Vetenskapsakademin sin bedömning att vindkraft som mest kan tillgodose 10 procent av världens elförsörjning år 2050. Det är en ökning från dagens 1,3 procent med i snitt 8 procent per år från 260 TWh undre 2008 till 5.000 TWh år 2050.

Bedömningen har orsakat kontroverser eftersom att bedömningen på flera håll anses vara alldeles för låg. När Teknik360 tidigare har diskuterat saken med representanter för KVA har saken bedömts vara en mer ”intern och och nationell fråga”. I och med det internationella uttalandet befäster KVA sin uppfattning.

I bedömningen säger KVA att kostsnaden för att producera vindel i dag är högre än för konventionell elkraft men att situationen sannolikt kommer att förändras. Erfarenheter från Danmark, med en stor relativ andel vind i elmixen, visar att det på grund av vindens intermittens är svårt att tillgodogöra sig mer än cirka 10 procent av den producerade vindelen i det nationella elsystemet, trots att vindelgenereringen är omkring 20 procent, menar KVA i uttalandet.

Problemen med intermittens kan till viss del lösas, skriver KVA vidare. Vinkraftparker anlagda över större områden är ett sätt att angripa problemet. Parker till havs med mer konstant vind är ett annat sätt och energilagring är ytterligare ett sätt, exempelvis med värmelagring, vattenmagasin och batterier menar organisationen.

Läs hela uttalandet på KVA:s webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev