Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

KVA varnar för vindkraftsbubbla

Publicerad: 14 September 2009, 07:58

Det finns en stark övertro på vindkraftens potential. Det menar en grupp professorer vid Kungliga Vetenskapsakademin (KVA).


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Planerna på att bygga ut vindkraften med 30 terrawattimmar (TWh) till år 2020 är helt orealistisk. Kraftnäten kommer inte att räcka till. Och det saknas kapacitet att kompensera den ojämna tillförseln av energi från vind. Det menar en grupp professorer från KVA:s energiutskott.

– Vindkraften kan spela en viktig roll som komplement i svensk elförsörjning i framtiden, men väger man samman kända vetenskapliga fakta är det lätt att se att den inte kommer att kunna leverera på de nivåer som ofta förekommer i den allmänna debatten, säger professor Harry Frank i ett pressmeddelande.

Regeringens mål på 15 TWh till år 2015 och Energimyndighetens prognos på 30 TWh till 2030 är enligt dem helt orealistisk. Det skulle innebära att antalet kraftverk måste öka till mellan 6000 och 8000. Professorerna tror att man kommer att kunna bygga ut vindkraften med högst 10 TWh till år 2020.

Vindkraften kommer enligt studien att vara viktig i första hand när det gäller lokal elproduktion för enskilda fastigheter, köpcentra och liknande. Forskarna varnar för glädjeprognoser och menar att vindkraften måste täcka upp kostnader för kraftnät och regleringsbehov.

– Vi försöker få ut kunskap till samhället. Ungefär som etanolen för tio år sedan där varenda kommun skulle bygga ut en etanolfabrik, men sedan kom sanningen ikapp, att det kanske inte var så lyckat att använda mat till att göra etanol. Och samma är det med vindkraften, att man måste få lite realism bakom siffrorna, säger Harry Frank till SR.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.