söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kvicksilver förbjuds

Publicerad: 15 januari 2009, 12:09

Kvicksilver går att förbjuda i Sverige. Det har Kemikalieinspektionen sagt sedan 2004. Nu kommer ett regeringsbeslut med ett gäng undantag.


Den 1 juni förbjuds all användning av kvicksilver i Sverige. Det har regeringen beslutat i dag. Förbudet innebär att tandfyllningar med amalgam ska upphöra och att varor som innehåller kvicksilver inte längre får säljas på den svenska marknaden, meddelar Miljödepartementet.

– Sverige går nu före för att ta bort och skydda miljön från icke-nedbrytbart kvicksilver. Förbudet är en stark signal till övriga länder och ett svenskt bidrag till målsättningarna i EU och FN att minska både användning och utsläpp av kvicksilver, kommenterar miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Men Sverige kunde ha gått ännu mer före. I början av 90-talet kom ett relativt omfattande förbud mot kvicksilver som utelslöt tungmetallen i elektriska komponenter, mätinstrument och termometrar.

– Sen fick vi ett regeringsuppdrag att utreda ett möjligt totalförbud i Sverige, säger Ulla Falk, utredare på Kemikalieinspektionen.

Utredningen som blev klar i början av 2004 slog fast att det var möjligt att införa ett generellt förbud.

– Sen drog det ut på tiden men nu har det i alla fall kommit, säger Ulla Falk.

Förbudet innebär att alternativa tekniker måste användas i tandvården, vid kemisk analys och kloralkaliindustrin. Men Kemikalieinspektionen får rätt att ge dispens och har tagit fram en lista på undandtag.

Bland annat får kvicksilver användas som analyskemikalie, vid forskning och utveckling, för desinficering av medicinsk utrustning och inom tandvården. Metallen får för dessa undandag släppas ut på marknaden och användas i ytterligare något år. När det gäller kvicksilverförerningar för analys av kvicksilver samt utveckling av sådana analysmetoder finns ingen deadline.

Från förbudet kommer även ett antal andra användningsområden att undantas, exempelvis ljuskällor och andra elektriska och elektroniska produkter, batterier och fordon som omfattas av haromoniserade EG-regler, enligt Kemikalieinspektionen.

Förvaring av avfall med kvicksilverinnehåll är tänkt att ske i EU-länder, exempelvis Tyskland. Att bygga ett förvar i landet beräknas kosta 15 gånger mer än att deponera tungmetallen i befintliga förvar inom EU.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev