Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kvicksilver gör fåglarna homosexuella

Publicerad: 2 december 2010, 09:15

Låga doser av kvicksilver gör att manliga storkar tappar intresset för honorna och istället tyr sig till varandra, rapporterar New Scientist.


Låga doser av kvicksilver i fåglarnas diet gör att manliga storkfåglar (vita ibisar) tappar intresset för honorna och istället tyr sig till varandra. Det är först gången man upptäckt hur en förorening förändrar djurens sexuella preferenser, rapporterar New Scientist.

Sedan tidigare vet man att många kemikalier ”feminiserar” hanar och reducerar deras fertilitet – men att de fortfarande föredrar honor.

Det är två forskare från Universiteten i Florida och Peredeniya som fångat in 160 vita ibisar och matat med metylkvicksilver. Fåglarna delades in i fyra olika grupper som under en period fick olika höga doser av kvicksilver i maten.

De tre grupper som fick kvicksilver i dieten utvecklade fler homosexuella hannar än kontrollgruppen som inte alls matades med kvicksilver. Höga doser ökade effekten. 55 procent av hannarna i gruppen med högst dosering bytte sexuell preferens.

De homosexuella hannarn
a byggde bon tillsammans och höll sig till varandra under loppet av flera veckor. De resterande heterosexuella paren påverkades också av doseringen och lyckades sämre i sitt föräldraskap.

Den kombinerade effekten av homosexualitet och sämre föräldraskap bland heterosexuella par skulle kunna minska reproduktionen med upp till 50 procent, menar forskarna.

Det finns inga bevis för att kvicksilver påverkar människor på samma sätt som de undersökta storkfåglarna. ”Om effekten skulle vara lika stark hos människor skulle det redan vara upptäckt” säger en av forskarna.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.