Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kvinna åtalad för miljöbrott för sitt pianospelande

Publicerad: 13 november 2013, 13:30

En kvinna och hennes föräldrar i Puigcerdà, nordöstra Spanien, står åtalade för att för att ha orsakat ljudföroreningar med sitt pianospelande. Nu riskerar de sju och ett halvt års fängelse för brott mot miljöbrottslagen.


Rättegången mot familjen inleddes i Girona i måndags. Grannen hävdar att hon fem dagar i veckan under perioden 2003–2007 lidit av ljudföroreningar när den 27-åriga konsertpianisten i våningen under övat på sitt piano.

Kvinnan berättar att hon nu hatar pianon så mycket att hon inte ens tål åsynen av dem på film, enligt DN.
Åklagarna hävdar att mätningar som myndigheter utfört i lägenheten visar att ljudnivåerna från pianot vid upprepade tillfällen varit tio decibel högre än gränsvärdet 30 decibel som gäller för musikinstrument i tätbebyggt område nattetid, vilket bryter mot miljöbrottslagen.

Grannkvinnans läkarintyg visade att ljudföroreningarna från pianot har orsakat henne sömnsvårigheter, ångest, panikattacker och problem i samband med en graviditet.

Åklagaren yrkar nu på att konsertpianisten och hennes föräldrar döms till sex års fängelse för brott mot miljöbrottslagen och ytterligare ett och ett halvt år för att ha orsakat bestående psykiska men hos grannen. De kräver också att de tre förbjuds att under fyra år ägna sig åt någon form av musikverksamhet, skriver DN.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.