torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kvinnliga styrelsemedlemmar månar mer om klimatet

Publicerad: 8 maj 2017, 11:01

En ny studie från KTH visar att kvinnliga styrelsemedlemmar prioriterar frågor som rör miljö och klimat högre än sina manliga kollegor.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

En ny studie från KTH visar att kvinnliga styrelsemedlemmar prioriterar klimatfrågan högre än manliga. KTH-forskarna har studerat 400 styrelsemedlemmar i ett antal olika bolagsstyrelser inom transport- och tillverkningsindustrin, de företag som står för de största koldioxidutsläppen. Både kvinnor och män anser att klimatfrågan är viktig och majoriteten uppger att det företag vars styrelse de är verksamma i kommer att påverkas av klimatförändringar och att man arbetat aktivt med att minska sin klimatpåverkan. En frågeställning som KTH-forskarna har arbetat med är ifall antalet kvinnor i bolagsstyrelsen påverkar klimatarbete. Här har man ännu inte kunnat se någon uppenbar effekt till följd av mer jämställda styrelser.
– Vi vet att män och kvinnor ser på klimatet olika och en frågeställning vi haft har därför varit om sammansättningen i styrelser spelar någon roll men än så länge har vi inte har vi inte sett någon sådan skillnad när det kommer till det man faktiskt gör, säger Misse Wester, en av forskarna bakom studien, till Aktuell Hållbarhet.

Forskningsstudien är genomförd av KTH-forskarna Misse Wester, Annika Carlsson-Kanyama, Lotta Snickare och Ingalill Söderberg. Forskningen som presenteras i rapporten har gjort det inom ramen för forskningsprojektet ”Kvinnor och män i styrelser: åtgärder för klimat och energieffektivitet” och har finansierats av Energimyndigheten.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev