Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kvinnor i familjeföretag = miljöjackpot

Publicerad: 2 juni 2015, 04:50

Fler döttrar än söner i familjeföretag är lika med större vinst för miljön.

Ämnen i artikeln:

Affärer

Det här framgår av en nyligen offentliggjord doktorsavhandling vid Handelshögskolan i Stockholm.

Kristoffer Milonas står bakom avhandlingen. Han har samlat in data om familjer med kontroll i svenska börsbolag och hans uträkning av manliga och kvinnliga arvtagare visar att familjeföretagen tar mer miljövänliga beslut när kvinnor är i majoritet bland arvtagarna.

− En tolkning av resultaten är att döttrar påverkar sina föräldrar till att bry sig mer om miljön; värderingar som traditionellt sett är starkare hos kvinnor. Sådant inflytande från barn på föräldrar har setts i andra sammanhang tidigare, men detta är den första studien som kan påvisa det beträffande börsbolag, säger Kristoffer Milonas.

Studien inkluderar både vuxna döttrar och minderåriga och många av de vuxna döttrarna blev styrelseledamöter i företagen. Trots det visar studien inga sammanhang mellan arvtagarnas könssammansättning och könsfördelningen i styrelsen, det tycktes tvärtom som att de vuxna döttrarna trängde ut andra kvinnliga potentiella styrelsemedlemmar. Någon effekt på vanliga mått när det gäller finansiella prestationer har heller inte kunnat påvisas i studien.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev