Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kylan en rysare för vindkraftverken

Publicerad: 27 december 2010, 08:46

Oavsett om temperaturen ligger strax under nollan eller lägre är isen som bildas på vindkraftverken ett problem. Ett problem är att kraftverken kanske måste stängas av. Ett annat är isblock som lossnar och blir projektiler.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Det kalla vädret ger problem för vindkraften. Vid minusgrader bildas is på kraftverksvingarna, is som kan ge allvarliga följder. Om temperaturen ligger strax under noll bildas en slät och genomskinlig is. Vid kraftigare kyla bildas spetsig eller bubblig vit is, skriver Svensk Vindkraftförening i ett pressmeddelande.

– Vi i branschen talar om klaris och dimfrost. Så länge det är stark kyla, sitter isen hårt fast, även på en snurrande vinge. Men det räcker med en temperaturförändring för att isblocken ska bli till livsfarliga projektiler i kraftverkets närhet, säger Göran Ronsten, expert på vindkraft och kyla.

Snedbelastning av isklumpar är ytterligare ett problem som påverkar rotationen. Ofta leder det till att vindkraftverket stängs, skriver Svensk Vindkraftförening som menar att vindkrafttillverkarna inte lägger tillräckligt mycket utvecklingsarbete på att lösa de problem som is vållar vindkraften eftersom att svårigheterna bara finns i ett fåtal länder. Under konferensen Winterwind 2011 i Umeå samlas representanter från de berörda länder för att diskutera bland annat detta problem. Läs mer om konferensen på www.winterwind2011.se.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.